V minulom roku spáchalo samovraždu desať väzňov

NETKY.SK • 11 Február 2018, 09:45 • 2 min
V minulom roku spáchalo samovraždu desať väzňov

BRATISLAVA - V minulom roku spáchalo na Slovensku samovraždu desať väzňov. Tento rok pravdepodobne poslednú zaznamenali na začiatku týždňa v ústave v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"Napriek prijatým eliminačným opatreniam nemožno samovražednému konaniu úplne zabrániť. Predovšetkým pri skupine väznených osôb, u ktorých nie sú žiadne podozrivé prejavy, na základe ktorých by bolo možné uplatniť primerané opatrenia s cieľom odstránenia príčin vedúcich k zlyhaniu väznenej osoby. Z výsledkov následných šetrení okolností takéhoto konania vyplýva, že najčastejšími dôvodmi je strata slobody a z toho vyplývajúce zákonné obmedzenia, nezmierenie sa zo spáchaným skutkom, negatívne vzťahy s rodinou a partnermi alebo ich strata," objasnil pre TASR riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

 

Podľa jeho slov osoby, ktoré páchajú bilančné samovraždy vo väzenskom prostredí, svoje správanie spravidla cielene kontrolujú, aby okolie neupozornili na svoje úmysly a nebolo im ich rozhodnutie ukončiť život zmarené zo strany personálu.  

 

"Je potrebné si uvedomiť, že väznené osoby možno obmedziť počas výkonu väzby alebo výkonu trestu len vo výkone tých práv a slobôd, ktorých výkon by bol v rozpore s účelom výkonu väzby alebo výkonu trestu. Ide napríklad o právo na nedotknuteľnosť osoby, slobody pohybu a pobytu, zachovanie listového tajomstva a slobodnom výbere lekára. Zároveň je však personál zboru povinný rešpektovať ľudskú dôstojnosť a nesmie používať kruté, neľudské alebo ponižujúce spôsoby zaobchádzania," dodal ďalej Baláž.

 

Ako zdôraznil, z uvedeného vyplýva, že personál zboru nemôže napríklad monitorovať technickými prostriedkami priestory štandardných ciel, kontrolovať, resp. byť prítomný pri vykonávaní osobnej hygieny a hygienických potrieb, ako aj zabezpečenie zákonom garantovaného nepretržitého osemhodinového spánku na lôžku, osobitne u väznených osôb umiestnených na celách, ktoré v čase od večierky do budíčka musia byť uzamknuté. Na takéto konanie sú zneužité predmety a veci, ktoré majú v súlade s platnou legislatívou pri sebe na zabezpečenie povinnosti udržiavať osobnú hygienu a upravenosť alebo časti výstroja.

 

"Na záver považujeme za potrebné uviesť, že je nám ľúto každého ľudského života o to viac, ak ide o osobu v ústavnej starostlivosti, ktorou je aj výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody, a napriek pripravenosti špecializovaného personálu nevyužila odbornú pomoc," ukončil tak tému samovrážd Baláž.

 

V banskobystrickej väznici našli na začiatku týždňa mŕtveho odsúdeného. Ide o 58-ročného Milana Ch. Udalosť vyšetruje polícia, informoval 6. februára na svojom webe denník Nový čas.

 

Odsúdený mal mať rezné rany na rukách a krku. "Privolaný obhliadajúci súdny lekár konštatoval násilnú smrť," napísal vtedy denník s tým, že nie je vylúčené, že väzeň si vzal život dobrovoľne.

 

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1558 obvinených a 8608 odsúdených.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies