V minulom roku podali prokurátori 142 sťažností na nečinnosť sudcu

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 10:18 • 2 min
V minulom roku podali prokurátori 142 sťažností na nečinnosť sudcu

BRATISLAVA - V minulom roku podali prokurátori 142 sťažností na nečinnosť sudcu.

slovakia

left justify in out

Najviac ich bolo podaných v obvode Krajskej prokuratúry Trnava (43), Krajskej prokuratúry Trenčín (38), Krajskej prokuratúry Banská Bystrica (21) a Krajskej prokuratúry Prešov (13).

 

Informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

"Prokurátor ako procesná strana má v tomto smere len tie oprávnenia, ktoré preňho vyplývajú zo zákonnej úpravy, a to možnosť podania sťažnosti pre nečinnosť podľa ustanovenia paragrafu 55 odseku 3 Trestného poriadku. Uplatnenie postupu podľa tohto paragrafu a odseku je v zásade posledným spôsobom na zabezpečenie nápravy," vysvetlila Predajňová.

 

Sťažnosti pre nečinnosť podávajú prokurátori v súlade s opatrením generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára zo začiatku decembra 2013 vo veciach, v ktorých je podaná obžaloba pre prečin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako šesť mesiacov. Alebo v trestných veciach, v ktorých je podaná obžaloba pre zločin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako jeden rok.

 

"Mojím primárnym cieľom pri vydaní tohto opatrenia bola snaha, aby prokuratúra prispela v rámci svojich možností, aby sa občania domohli spravodlivosti v čo najkratšom čase. Som rád, že tieto ciele, po prijatí týchto opatrení, sa začínajú pomaly napĺňať, o čom niet pochybností," uviedol generálny prokurátor Čižnár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona