V minulom roku neúspešne utiekol jeden väzeň a dvaja sa o útek pokúsili

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 14:37 • 2 min
V minulom roku neúspešne utiekol jeden väzeň a dvaja sa o útek pokúsili

BRATISLAVA - V minulom roku zaznamenali v slovenských väzniciach jeden útek väzňa a dva pokusy prípravy na útek.

slovakia

left justify in out

Z ďalších mimoriadnych udalostí zaznamenali päť samovrážd obvinených a odsúdených osôb a 42 pokusov o samovraždu. Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zaregistrovali 17 hladoviek väzňov. Medzi obvinenými a odsúdenými prepuklo vlani 31 bitiek. Vyplýva to z aktuálnej štatistiky ZVJS za minulý rok, o ktorej TASR informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

 

V roku 2014 použili príslušníci ZVJS v 52 prípadoch voči väzňom donucovacie prostriedky. Okrem toho museli riešiť osem prípadov vyhrážok bombovým útokom na budovy slovenských súdov, ktorých ochranu mimo väzníc majú na starosti. V minulom roku nedošlo ani k jednému prípadu napadnutia príslušníka ZVJS zo strany obvineného alebo odsúdeného.

 

Prípad vyššie spomínaného úteku väzňa sa odohral 16. júna 2014 v ústave Hrnčiarovce nad Parnou. Tento 32-ročný väzeň, ktorý bol odsúdený za krádež na dva roky, preliezol bezpečnostné oplotenie. Hliadka ZVJS ho zadržala z vonkajšej strany ústavu. Nakoľko odsúdený pri zadržaní kládol aktívny odpor, boli proti nemu použité donucovacie prostriedky. Za tento útek, ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia, mu bol rozhodnutím Okresného súdu v Trnave následne uložený trest odňatia slobody v trvaní dva roky so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia.

 

Ku koncu tohto týždňa sa v slovenských väzeniach nachádzalo 1415 obvinených a 8817 odsúdených.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies