V minulom roku bolo na Slovensku stíhaných 1308 cudzincov

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 17:18 • 2 min
V minulom roku bolo na Slovensku stíhaných 1308 cudzincov

BRATISLAVA - V minulom roku bolo dovedna na území Slovenskej republiky stíhaných 1308 cudzincov. Obžaloba bola podaná na 937 cudzincov, právoplatne odsúdených ich bolo 837.

slovakia

left justify in out

Informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová. "Skladba štátnej príslušnosti stíhaných cudzincov na území Slovenskej republiky bola v roku 2017 takmer identická s rokom 2016. Najčastejšie stíhanými cudzincami boli občania Českej republiky v počte 309, druhú najpočetnejšiu skupinu tvorili občania Ukrajiny v počte osôb 199. Občania Maďarska boli stíhaní v počte 151, Srbskej republiky v počte 105, Poľskej republiky v počte 99. Ďalej nasledovali občania Rumunska v počte 93," objasnila ďalej Predajňová.

 

Podľa jej slov v roku 2017 sa rovnako ako v predchádzajúcich rokoch cudzinci na území SR podieľali predovšetkým na páchaní trestných činov proti majetku (podvod, krádež, poškodzovanie cudzej veci, neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty). Ďalej to bola legalizácia príjmu z trestnej činnosti, trestných činov proti životu a zdraviu (ublíženie na zdraví, nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi) a trestných činov proti rodine a mládeži (zanedbanie povinnej výživy).

 

"Trestné činy zanedbania povinnej výživy sú spravidla dôsledkom existencie tzv. zmiešaných manželstiev alebo partnerských vzťahov, v ktorých sa narodili deti. Práve deti sú najčastejšie predmetom týchto trestných činov. V tejto súvislosti chcem poznamenať, že vzhľadom na to, že právne poriadky niektorých štátov nepovažujú takéto konanie za trestný čin, vznikajú orgánom činným v trestnom konaní problémy pri objasňovaní tohto druhu trestnej činnosti v rámci právneho styku s cudzinou," vysvetlil prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies