V Minsku sa začala schôdzka kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase

NETKY.SK • 1 Február 2017, 17:28 • 2 min
V Minsku sa začala schôdzka kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase

BRUSEL - V bieloruskom Minsku sa začala dnes schôdzka tzv. trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase, informovala agentúra Ukrinform. Kontaktnú skupinu tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg medzitým vyzval Rusko, aby využilo svoj "značný vplyv" na separatistov na východe Ukrajiny s cieľom ukončiť "najvážnejší nárast porušovania" krehkého prímeria za poslednú dobu, uviedla agentúra Reuters.

 

Stoltenberg povedal, že prímerie v Donbase bolo v uplynulých dňoch porušené vyše 5600-krát, pričom v súčasných mrazivých teplotách zostalo bez elektriny zhruba 20.000 ľudí. Šéf NATO vyzval na rešpektovanie minských dohôd a plnenie ich kľúčového ustanovenia; stiahnutie ťažkých zbraní z tejto oblasti.

 

Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov povedal, že "podstatou toho, čo sa deje v okolí mesta Avdijivka a už aj v ďalších obciach na bojovej línii, je to, že Kyjev sa usiluje využiť bojové zrážky, ktoré vyprovokoval, ako dôvod na to, aby úplne odstúpil od minských dohôd".

 

Podľa Ušakova, ktorého citovala agentúra TASS, sa zdá, že Kyjev chce touto "provokáciou" skontrolovať stupeň pripravenosti novej americkej administratívy, "teda či je, alebo nie je pripravená ako zvyčajne podporiť akýkoľvek trik ukrajinskej armády". "Zdá sa, že je to istý test... Kyjev nepotrebuje minské dohody. Potrebuje len minský formát ako krytie a spôsob vyvíjania tlaku na Moskvu," dodal Ušakov.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že najnovšie boje sú len ďalším dôvodom pre obnovenie rusko-amerického dialógu. Ako poznamenal, počas nedávneho telefonátu medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a prezidentom USA Donaldom Trumpom "sa o situácii okolo urovnania konfliktu na Ukrajine do detailu nehovorilo". Strany ale "zdôraznili potrebu čo najrýchlejšieho vyriešenia ukrajinskej krízy", dodal Peskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies