V michalovskej nemocnici je hospitalizovaných 25 pacientov so žltačkou

NETKY.SK • 11 August 2016, 13:49 • 2 min
V michalovskej nemocnici je hospitalizovaných 25 pacientov so žltačkou

MICHALOVCE – Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach zaznamenal v poslednom období niekoľko prípadov vírusovej hepatitídy typu A.

slovakia

left justify in out

"V okrese Sobrance je šesť prípadov z jednej ulice," uviedla zástupkyňa regionálnej hygieničky Daniela Kniežová s tým, že v Michalovciach je výskyt rôzny, podobný tomu, ktorý zaznamenávajú počas roka.

 

Pacienti sú momentálne hospitalizovaní na infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici. V mieste výskytu žltačky bola vykonaná epidemiologická depistáž, to znamená, že sa zisťovala príčina, ktorá mohla spôsobiť tieto ochorenia. Rozhodnutím regionálneho hygienika bola vydaná verejná vyhláška. RÚVZ v nej nariaďuje občanom bývajúcim na Bernolákovej a Michalovskej ulici v Sobranciach, aby dodržiavali zásady osobnej hygieny a nepoužívali studňovú vodu na pitie a polievanie zeleniny do odvolania. Zároveň nariaďuje vykonať jej okamžitú a pravidelnú účinnú dezinfekciu.

 

Hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ pre TASR potvrdil, že infekčné oddelenie michalovskej nemocnice v posledných letných týždňoch eviduje zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A v oblastiach miest Michalovce a Sobrance. "V tomto momente je v nemocnici hospitalizovaných 25 dospelých pacientov s touto diagnózou," vysvetlil. Priemerná dĺžka hospitalizácie je osem až desať dní. "V prípade, že by toto vírusové ochorenie nakazilo viac pacientov, nemocnica je pripravená rozšíriť kapacitu tohto oddelenia tak ako v minulosti," dodal s tým, že zatiaľ to nie je potrebné.

 

Žltačka je ochorenie, ktoré sa šíri kontaktom. Preto treba dbať hlavne na dodržiavanie osobnej hygieny. "Posledné výskumy dokazujú, že veľkým zdrojom bakteriálneho znečistenia sú rúčky na košíkoch v obchodných supermarketoch," uviedla Kniežová s tým, že aj po nákupoch je potrebné dodržiavať hygienu. Samozrejmosťou je umývanie ovocia a zeleniny. "Pokiaľ v okolí viete o niekom, kto má hepatitídu, treba sa vyhnúť kontaktu s takýmto človekom do doby odznenia infekčných príznakov," dodala.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies