V Michalovciach majitelia psov adoptovaných z útulku nemusia platiť daň

NETKY.SK • 24 Január 2015, 14:05 • 2 min
V Michalovciach majitelia psov adoptovaných z útulku nemusia platiť daň

MICHALOVCE - Oslobodení od platenia dane za psa sú po úprave príslušného nariadenia mesta obyvatelia Michaloviec, ktorí si zadovážili štvornohého miláčika z tamojšieho útulku.

slovakia

left justify in out

Zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) mesta Michalovce o dani z nehnuteľností, dani za psa, dani za predajné automaty, dani za nevýherné hracie prístroje a dani za ubytovanie, ktoré schválili michalovskí poslanci na sklonku vlaňajška, sú v platnosti od januára tohto roka.
      

O oslobodení od platenia dane za psa informuje článok 6 uvedeného VZN. Podľa neho sa daňová povinnosť nevzťahuje napríklad na ťažko zdravotne postihnutého držiteľa psa alebo daňovníka, ktorý má v predmete činnosti uvedený špeciálny výcvik záchranárskych a vodiacich psov, prípadne psov cvičených na kanisterapiu. Od dane je ďalej oslobodená fyzická osoba, ktorá má 70 a viac rokov, no a po novom aj držiteľ psa, ktorý si ho adoptoval z útulku.
      

Michalovčania oslobodení od platenia dane za psa v porovnaní s ostatnými chovateľmi týchto zvierat ušetria ročne desať, respektíve 35 eur. V prvom prípade ide o sadzbu dane za psa chovaného v rodinnom dome či v priemyselnom objekte a v druhom prípade o sadzbu dane za psa chovaného v bytovom dome.
      

Radnicu motivovala k oslobodeniu Michalovčanov od platenia dane predovšetkým snaha o "odľahčenie" mestského útulku, ktorý býva často preplnený. Nové VZN by teda malo priniesť úsporu obyvateľom mesta, ale aj spomínanému zariadeniu. Ak útulok nebude preplnený, náklady na jeho prevádzku budú nižšie, informovala TASR hovorkyňa radnice Iveta Palečková. 
      

Michalovský útulok je situovaný v mestskej časti Močarany. Pre verejnosť je otvorený počas pracovných dní od 8. do 15. h, cez víkendy po telefonickej dohode. Konkrétne slúži na umiestnenie zabehnutých, túlavých a opustených psov odchytených na území mesta Michalovce. Kapacitne je prispôsobený maximálne pre 50 uvedených zvierat. V prevádzke je viac ako dva roky. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona