V Mexiku ukradli kamión s rádioaktívnym materiálom

NETKY.SK • 4 December 2013, 11:59 • 2 min
V Mexiku ukradli kamión s rádioaktívnym materiálom

MEXICO CITY - Kamión naložený nebezpečným rádioaktívnym materiálom ukradli neďaleko hlavného mesta Mexika. Oznámila to dnes stanica BBC s odvolaním sa na správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

slovakia

left justify in out

Mexická vláda informovala dozornú jadrovú agentúru OSN o krádeži nákladného auta, ktoré prevážalo "nebezpečný rádioaktívny zdroj" využívaný na zdravotnícke účely. V kamióne sa nachádzalo vyradené ožarovacie zariadenie na liečbu onkologických ochorení. Podľa informácií televízie CNN išlo o kobaltový ožarovač, ktorý viezli z nemocnice v meste Tijuana ležiacom pri mexicko-amerických hraniciach na skládku rádioaktívneho odpadu.

Ku krádeži došlo v pondelok v meste Tepojaco. Podľa mexickej Komisie pre jadrovú bezpečnosť bol rádioizotop kobaltu počas prepravy náležite uzavretý v ochrannom obale, v prípade jeho odstránenia alebo poškodenia by však mohol predstavovať "extrémne riziko" pre ľudské zdravie. 

Podľa správ mexických médií 2,5-tonový Volkswagen Worker ukradli na čerpacej stanici v Tepojacu. Mexická polícia spustila pátranie po zmiznutom vozidle a jeho obsahu a vydala zdravotnú výstrahu pre obyvateľstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies