V Mexiku hlásia ďalšiu krádež vozidla s rádioaktívnym materiálom

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 07:34 • 2 min
V Mexiku hlásia ďalšiu krádež vozidla s rádioaktívnym materiálom

MEXICO CITY - Mexické úrady vyhlásili pátranie po nádobe s rádioaktívnym materiálom používaným pri priemyselnom snímkovaní, ktorú cez víkend ukradli spolu s vozidlom v strednej časti krajiny. O najnovšom zo série takýchto prípadov v Mexiku informovali v pondelok miestne úrady, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Malá žltá nádoba s rádioaktívnym izotopom irídia Ir-192 sa nachádzala vnútri červeného pickupu ukradnutého v meste San Juan del Rio v štáte Querétaro v sobotu dopoludnia, uviedlo mexické ministerstvo vnútra.

 

Táto látka nie je podľa oznámenia nebezpečná, ak ostane vo svojom obale, v prípade nájdenia by však okolo nádoby mala byť vytvorená 30-metrová ochranná zóna.

 

Hovorca Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v stanovisku zaslanom e-mailom uviedol, že uvedená látka je klasifikovaná ako rádioaktívny zdroj kategórie 2. Znamená to, že pri nenáležitom zaobchádzaní by mohla byť smrteľná pre človeka, ktorý by jej bol vystavený na čas od niekoľko hodín po niekoľko dní.

 

MAAE, dozorná agentúra OSN sídliaca vo Viedni, ponúkla Mexiku pomoc v prípade žiadosti, tú jej však mexické úrady nepredložili.

 

Po krádeži auta s irídiom vydali federálne úrady varovanie pre šesť štátov v centrálnej časti Mexika.

Krádeže rádioaktívneho materiálu hlásili v Mexiku už v decembri 2013 a v apríli 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies