V Mexiku chytili po 22 rokoch dvoch teroristov na úteku!

NETKY.SK • 17 Február 2014, 06:38 • 2 min
V Mexiku chytili po 22 rokoch dvoch teroristov na úteku!

MEXIKO/MADRID - Po 22 rokoch na úteku zatkli v Mexiku dvoch teroristov zo separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). Informoval o tom v nedeľu na svojej webovej stránke španielsky denník El País.

slovakia

left justify in out

Zadržanými sú 53-ročný Juan Jesús Narváez Goni, prezývaný Pajas (Kučeravý), a 50-ročný Itxiar Alberdi Uranga. Obom sa pripisuje najmenej 18 vrážd.

Bývalých členov ETA zatkli v meste Puerto Vallarta v mexickom štáte Jalisco, ktoré je vďaka svojej polohe na pobreží Tichého oceánu obľúbenou turistickou destináciou. Je to výsledok spolupráce španielskej tajnej polície CGI a mexického Centra pre vyšetrovanie a národnú bezpečnosť (CISEN).

Podľa denníka El Pais žije v Mexiku množstvo  bývalých členov ETA, ktorá od roku 1968 bojovala za politickú nezávislosť Baskicka. Jej krvavý boj si vyžiadal najmenej 830 obetí. V októbri 2011 ETA oficiálne ukončila svoje "ozbrojené aktivity", no stále sa definitívne nerozpustila. Viac než 700 členov organizácie je vo väzniciach v Španielsku, Francúzsku a ďalších krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona