V Mexiko City zatvorili pre znečistené ovzdušie školy

NETKY.SK • 16 Máj 2019, 11:40 • 2 min
V Mexiko City zatvorili pre znečistené ovzdušie školy

MEXIKO CITY - Už druhý deň po sebe platila v stredu v mexickom hlavnom meste Mexiko výstraha pred znečisteným ovzduším.

slovakia

left justify in out

Úrady uzavreli školy a vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali von, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Nad oblasťou metropoly, v ktorej žije viac ako 20 miliónov ľudí, sa od soboty drží hustá vrstva smogu.

 

Podľa úradov sú problémom desiatky lesných požiarov, ktoré vypukli v máji na okrajoch mesta, v kombinácii s teplým, suchým a bezveterným počasím. To spôsobilo, že znečistený vzduch sa nerozptyľuje.

 

"Úroveň znečistenia zostáva vysoká a predpoveď počasia naznačuje, že podmienky pre rozptyl kontaminantov zostávajú nepriaznivé," uviedlo ministerstvo školstva, ktoré zároveň oznámilo, že vo štvrtok sa ruší vyučovanie vo všetkých základných a stredných školách.

 

 

Zatvorené sú aj centrá dennej starostlivosti. Vyučovanie zrušila taktiež Mexická národná autonómna univerzita (UNAM) a Národný polytechnický inštitút (IPN).

 

Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa vonku vyhli fyzickej aktivite, pričom vnútri by sa mali zdržiavať najmä starší ľudia a osoby s dýchacími ťažkosťami.

 

Primátorka Claudia Sheinbaumová uviedla, že hasiči len v stredu bojovali s 22 požiarmi, z ktorých šesť stále horí.

 

AFP pripomína, že mexickú metropolu obklopujú hory, čo bráni v rozptyle smogu. Situáciu zhoršujú aj priemyselné podniky a viac ako päť miliónov áut v uliciach mesta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies