V Mexickom zálive vybuchla ropná plošina, vo vode zaznamenali ropu

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:15 • 2 min
V Mexickom zálive vybuchla ropná plošina, vo vode zaznamenali ropu

V Mexickom zálive vybuchla ropná plošina, vo vode zaznamenali ropu

slovakia

left justify in out

img

Americká ropná plošina dnes vybuchla v Mexickom zálive pri pobreží Louisiany, na zariadení vypukol požiar a došlo k menšiemu úniku ropy do mora. Incident však zrejme nebude tak vážny, ako bola aprílová explózia ťažobnej plošiny spoločnosti BP, ktorej následkom bola ekologická katastrofa.
      Americká pobrežná stráž informovala, že pri mieste nehody zaznamenali 1,5 kilometrov dlhý a 30 metrov široký ropný povlak.  
      Všetkých 13 pracovníkov plošiny sa podarilo zachrániť, z mora ich vytiahlo zásobovacie plavidlo. Podľa prevádzkovateľa nikto neutrpel zranenia.
      Ťažobná plošina patrí americkej spoločnosti Mariner Energy a nachádza sa zhruba 160 kilometrov južne od zálivu Vermilion na pobreží Louisiany. K nehode došlo približne 320 kilometrov západne od miesta aprílového výbuchu, ktorý zničil zariadenie britskej BP a spôsobil najväčší únik ropy v histórii.
      Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa. Spoločnosť Mariner Energy vyslala na uhasenie požiaru tri hasičské plavidlá.
      Vrtné zariadenie plošiny, ktorá má povolenie na ťažbu ropy aj plynu, je v hĺbke zhruba 105 metrov.
      Guvernér Louisiany Bobby Jindal uviedol, že ťažobná produkcia vrtnej súpravy bola pred požiarom zastavená. Požiar podľa informácií Mariner Energy pochádzal z horľavých látok uskladnených na plošine.
      "Jednu veľmi, veľmi dôležitú lekciu, ktorú sa Louisiana naučila, je dúfať v najlepšie a pripraviť sa na najhoršie," vyhlásil Jindal.
      Pobrežná stráž vyjadrila pripravenosť použiť disperzné látky, v prípade rozšírenia ropnej škvrny.
      Príčina výbuchu nie je známa, požiar zatiaľ nebol uhasený, uviedla pobrežná stráž.
      Plošina mala povolenie na ťažbu ropy a plynu, v čase požiaru však podľa úradov nebola v aktívnej prevádzke a prebiehali na nej údržbárske práce.
      Výbuch nahlásila komerčná spoločnosť pre lety vrtuľníkmi zhruba o 9.30 h miestneho času (16.30 SELČ).
      Explózia z 20. apríla, ktorá zničila plošinu britskej BP, spôsobila podmorský únik ropy v odhadovanom objeme 780 miliónov litrov. Pri výbuchu vtedy zahynulo 11 robotníkov.

Zdroj: TASR/AP,Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona