V Mexickom zálive sa pri zastavovaní úniku ropy objavili nové problémy

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:13 • 2 min
V Mexickom zálive sa pri zastavovaní úniku ropy objavili nové problémy

V Mexickom zálive sa pri zastavovaní úniku ropy objavili nové problémy

slovakia

left justify in out

img

V boji proti ropnej katastrofe v Mexickom zálive sa objavili nové problémy. Americká vláda uviedla, že v blízkosti poškodeného vrtu bolo zaznamenané presakovanie. Okrem toho pravdepodobne dochádza k hromadeniu metánu nad vrtom. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.
      Prvé správy hovorili o presakovaní uhľovodíka na morskom dne, čo však hovorca koncernu BP nepotvrdil. Admirál americkej pobrežnej stráže Thad Allen v nedeľu v ostro formulovanom liste požiadal BP o väčší monitoring morského dna. Neuviedol, o únik akých látok išlo. Americké úrady už dostali odpoveď BP.
      Predstavitelia amerického velenia operácie v Mexickom zálive a odborníci britského koncernu BP sa v noci nadnes radili o ďalšom postupe. V testoch nového uzáveru sa zatiaľ bude pokračovať.
      Testy by mali preukázať, či vrt v hĺbke 1500 metrov má zostať utesnený uzáverom cylindrického tvaru, alebo stúpacie potrubie tlak nevydrží. Potom sa musia ventily uzáveru znovu otvoriť a unikajúcu ropu je potrebné odčerpať na lode.
      Koncern BP dnes konštatoval, že možno sa bude pokračovať v odčerpávaní. V nedeľu firma informovala o rozhodujúcich úspechoch - od štvrtka ropa prestala unikať, nový uzáver tomu zabránil.
      Predpokladalo sa, že uzáver na vrte môže byť zavretý do začiatku augusta, kedy sa otvor definitívne podarí utesniť pomocou blata a cementu.
      Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa v podstate stále znečisťuje Mexický záliv. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.
      Medzitým boli voči spoločnostiam BP a Transocean Ltd. podané žaloby na súde v Louisiane a na Floride, pričom bol použitý zákon, ktorý sa pôvodne prijal na boj s mafiou a je v USA známy pod skratkou RICO.
      Obžaloby obviňujú BP a firmu Transocean Ltd., ktorá koncernu BP prenajala vrtnú plošinu, že pre vládu Spojených štátov roky vypĺňali nepravdivé dokumenty a zavádzali investorov, uviedla AP.
      Obe spoločnosti sú tiež obvinené z podplácania, pretože boli súčasťou celkového snaženia ropného a plynárenského priemyslu preniknúť medzi federálnych úradníkov, poverených vládou na riadenie a kontrolu. Mali im poskytovať pozornosti - alkohol, drogy, sex, golfové a lyžiarske podujatia, či lístky na koncerty a športové akcie.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies