V Mexickom zálive pokračuje operácia umiestňovania nového uzáveru

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 12:33 • 2 min
V Mexickom zálive pokračuje operácia umiestňovania nového uzáveru

V Mexickom zálive pokračuje operácia umiestňovania nového uzáveru

slovakia

left justify in out

Inžinieri britského ropného koncernu BP dnes pokračovali v najnovšom úsilí o zachytávanie unikajúcej ropy z poškodeného vrtu v Mexickom zálive.
      Pomocou diaľkovo ovládaných podmorských ponoriek chce BP inštalovať nový odsávací uzáver "Top Hat 10" s váhou asi 100 ton, akcia je však veľmi komplikovaná, uviedla tlačová agentúra DPA. Predchádzajúci uzáver už odstránili, čo malo za následok, že ropa prúdi do Mexického zálivu bez obmedzenia. Či bol nový pokus úspešný, alebo sa skončil fiaskom ako rôzne snahy predtým, to bude jasné najskôr v stredu. Odborníci prejavili v nedeľu zdržanlivý optimizmus. "Teší nás, ako to napreduje," povedal predstaviteľ BP Kent Wells a operáciu celkovo odhadol na štyri až sedem dní. Wells zároveň poukázal na riziká, pretože v hĺbke 1500 metrov sa môže stať niečo nepredvídateľné, podobne ako pri predchádzajúcich pokusoch. Vyše 46.200 ľudí má v USA na starosti ochranu pobrežia, životného prostredia v oblasti a čistenie ropou zasiahnutého pobrežného pásma. Americká administratíva povolila zapojenie 17.500 členov národnej gardy z amerických štátov pozdĺž Mexického zálivu, v súčasnosti je v aktívnej službe len časť. V Mexickom zálive zasahuje viac ako 6400 lodí, vrátane lodí na odstreďovanie znečistenej morskej vody, remorkérov, nákladných riečnych člnov či zásahových člnov. Doteraz bolo zrealizovaných 315 kontrolovaných požiarov. Na mieste ropnej katastrofy sú aj lietadlá. V nedeľu sa uskutočnil prvý let hliadkovacieho vzdušného balóna amerického námorníctva, operáciu má na starosti pobrežná stráž. Prvý monitoring bol na pobreží Alabamy. Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa znečisťuje Mexický záliv. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí. Nádej na trvalé zastavenie úniku ropy spočíva v dvoch pomocných vrtoch. Prvý by mal byť dokončený v polovici augusta, hoci práce postupujú v predstihu. Ropa už znečistila približne 870 kilometrov pobrežia Mexického zálivu - zhruba 486 kilometrov v Louisiane, 156 kilometrov v Mississippi, 104 kilometrov v Alabame a 123 kilometrov na Floride.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies