V meste začali Dni európskeho kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:43 • 2 min
V meste začali Dni európskeho kultúrneho dedičstva

V meste začali Dni európskeho kultúrneho dedičstva

slovakia

left justify in out

img

Na technické a industriálne pamiatky sú zamerané tohtoročné Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD), ktoré začali dnes v Banskej Štiavnici otváracími podujatiami. Úplne prvým je medzinárodné sympózium s názvom Európsky význam slovenského baníctva v stredoveku a novoveku, ktoré začalo už ráno v budove historického Kammerhofu.
      Podľa Juraja Paučulu zo Združenia historických miest a obcí (ZHMaO) SR, ktoré je národným koordinátorom DEKD, sympózia sa zúčastňuje niekoľko desiatok historikov, archivárov a pamiatkárov z domova i zo zahraničia. Podvečer v budove Berggerichtu otvoria ešte výstavu Zlatý vek Banskej Štiavnice v období renesancie. Pavol Rubigall a jeho doba.
      Slávnostné otvorenie DEKD sa uskutoční vo štvrtok, 9. septembra o 14:00 hod. v Rytierskej sále na Starom zámku. Spojené bude s odovzdávaním výročných cien revue Pamiatky a múzeá.
      Príklady možností nového využitia historických technických objektov prináša dvojvýstava Technické a industriálne pamiatky, ktorú sprístupnia v ten istý deň o 12:30 hod. v Jezuitskej kaplnke v Kammerhofe. Vystavené budú práce študentov Fakulty architektúry STU zamerané na obnovu industriálnych stavieb a fotografie Ota Makýša.
      Ďalšie podujatia sa v starobylej B. Štiavnici uskutočnia v čase Salamandrových osláv (9. - 12. septembra), kedy budú na viacerých pamiatkach v Banskej Štiavnici viať modré vlajky s logom Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Budú označovať aj niekoľko zaujímavých pamiatok (Fritzov dom, Pišlov dom, Joergesov dom, Remeselnícka 5), v ktorých bude Deň otvorených dverí.
      DEKD sú významným celoeurópskym podujatím, organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou, ktoré upriamuje pozornosť najširšej verejnosti na mimoriadne hodnoty rozmanitého kultúrneho dedičstva v 49 účastníckych štátoch. Základným cieľom DEKD, ktoré sa tradične konajú v septembri, je jednak zvýšiť povedomie obyvateľov o miestom dedičstve a prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom. Počas DEKD sa otvárajú pre verejnosť mnohé historické budovy, pamiatky, areály, ktoré sú zvyčajne uzavreté pre verejnosť. V bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách sa organizujú špeciálne sprievodné podujatia.
      Slovenská republika sa pripojila k organizátorom DEKD v roku 1993 a od vtedy sa každoročne konajú otváracie podujatia v niektorom  historickom  meste a každý ročník je zameraný na špecifickú tému.
      V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2010 sa budú po celom Slovensku konať  rôzne podujatia, prehliadky, „Dni otvorených dverí",  rodinné a  školské výlety, výstavy, prednášky, semináre, brigády na údržbe a podobne. A to nielen na hradoch,  zámkoch a kaštieľoch, v meštianskych domoch a skanzenoch, ale aj v areáloch technických a industriálnych pamiatok. V rámci Slovenska je prihlásených takmer 170 rôznych podujatí a pamiatok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies