V meste rozbehli petíciu za obnovenie detského parku

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:26 • 2 min
V meste rozbehli petíciu za obnovenie detského parku

V meste rozbehli petíciu za obnovenie detského parku

slovakia

left justify in out

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove Ivan Benko a Anton Bidovský iniciovali petíciu za obnovenie detského parku na Masarykovej ulici v Prešove. Petícia by podľa nich mala prebiehať niekoľko týždňov a predpokladajú, že ju mestu odovzdajú pred Vianocami.
Plocha v širšom centre mesta s výmerou 8950 štvorcových metrov, ktorá v minulosti slúžila ako detský park, je v súčasnosti majetkom súkromného vlastníka. Viac ako 15 rokov je však nevyužívaná a pre verejnosť uzavretá.
Bidovský dnes na stretnutí s novinármi uviedol, že začiatkom októbra tohto roka sa na výbore mestskej časti zaoberali listom, v ktorom majiteľ pozemkov firma STIPE, s. r. o., Prešov, prejavila záujem o zámenu za parcely vo vlastníctve mesta.
Ide o pozemky v blízkosti križovatky Masarykova - Škultétyho a na Sídlisku III s rozlohou asi 5100 štvorcových metrov. Súčasný majiteľ parku má však podmienku, aby v lehote šiestich mesiacov od zámeny bola prijatá zmena územného plánu tak, aby mohol na získaných pozemkoch realizovať výstavbu.
"Na výbore mestskej časti sme sa stretli, povedal by som, s pomerne negatívnou reakciou tam prítomných pracovníkov mestského úradu, a preto sme sa rozhodli iniciovať túto petičnú akciu, pretože si myslíme, že spustnutý mestský park by sa dal obnoviť bez veľkých finančných prostriedkov a bolo by to na prospech občanov mesta," povedal Bidovský.
Podľa Benka by na sfunkčnenie parku zo začiatku stačila úprava zelených plôch, chodníkov a existujúcej výsadby. Všetky ostatné práce, ktoré by toto prostredia urobili atraktívnejším, by sa mohli realizovať postupne v súlade s pravidlami, ktoré si takáto zóna vyžaduje. Na prácach by sa mohli podieľať mestské spoločnosti a dobrovoľníci.
Benko, ktorý už niekoľko volebných období pôsobí v mestskom zastupiteľstve, uviedol, že táto plocha už bola v minulosti ponúknutá na odkúpenie, ale komisia pre nakladanie s majetkom mesta konštatovala, že je to drahé. Neskôr radnica musela hľadať peniaze na iné investície a táto vec sa dostala do úzadia.
V stanovisku primátora mesta Pavla Hagyariho sa uvádza, že stretnutie s majiteľom inicioval on na základe podnetov občanov. Rokoval o možnostiach získania uvedeného územia do vlastníctva mesta s tým, že by tu následnou rekonštrukciou vznikol detský park.
"Rokujeme viac ako pol roka. Súčasný majiteľ navrhuje výmenu pozemkov s konkrétnymi parcelami. Vzhľadom na ekonomické podmienky a časové následné súvislosti o konečnom riešení rozhodne nový mestský parlament začiatkom budúceho roka," uviedol Hagyari. Dodal, že návrh na výmenu pozemkov je momentálne na útvare hlavného architekta. Po jeho vyjadrení by mal ísť do komisií, mestskej rady a následne  zastupiteľstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies