V meste Mariupol napriek blížiacemu sa prímeriu dopadali rakety

NETKY.SK • 14 Február 2015, 12:18 • 2 min
V meste Mariupol napriek blížiacemu sa prímeriu dopadali rakety

KYJEV - Vo východoukrajinskom meste Mariupol pokračovali dnes boje sériou raketových a mínometných útokov, ktoré v ranných hodinách zasiahli jeho okolie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Údaje o prípadných obetiach neboli bezprostredne známe, informovala agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady a médiá. Incident prišiel iba niekoľko hodín predtým, ako začne platiť prímerie vyjednané vo štvrtok v bieloruskom Minsku. Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a existujú obavy, že Moskvou podporovaní separatisti sa mesto snažia získať s cieľom vytvorenia koridoru medzi Ruskom a Krymom.
      

Prímerie na východe Ukrajiny začne platiť 15. februára o 00.00 h miestneho času (23.00 h SEČ). Na rokovaniach bola dosiahnutá i dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva, vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov a opatreniach smerujúcich k trvalému politickému urovnaniu situácie.
      

Začiatkom marca sa má začať dialóg o uskutočnení komunálnych volieb v separatistami kontrolovaných oblastiach, následne majú byť prepustení všetci rukojemníci a nezákonne zadržiavané osoby. Do 14. marca má ukrajinský parlament, Najvyššia rada, vymedziť územie s osobitným režimom samosprávy.
      

Do konca roku má do platnosti vstúpiť nová ústava Ukrajiny. Za podmienky úplného politického urovnania konfliktu by ukrajinská vláda mala opätovne získať úplnú kontrolu nad štátnou hranicou s Ruskom v celej zóne konfliktu. V postihnutých oblastiach sa má zabezpečiť distribúcia humanitárnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies