V meste Fushë-Krujë odhalili sochu Georgea W. Busha

NETKY.SK • 7 Júl 2011, 10:30 • 2 min
V meste Fushë-Krujë odhalili sochu Georgea W. Busha

V meste Fushë-Krujë odhalili sochu Georgea W. Busha - Politika Albánske mesto Fushë-Krujë, ktoré v roku 2007 navštívil americký prezident George W.

slovakia

left justify in out

img

Albánske mesto Fushë-Krujë, ktoré v roku 2007 navštívil americký prezident George W. Bush, mu dnes odhalilo sochu na námestí nesúcom jeho meno.
      Socha exprezidenta je vysoká 2,85 metra a zobrazuje Busha v košeli s ľavou rukou zdvihnutou na pozdrav. Námestie pri slávnostnom akte skrášlili albánske a americké vlajky.
      Premiér Sali Berisha pri tejto príležitosti zdôraznil zhromaždeným, že "albánsky proamerikanizmus má svoje korene v pokusoch... vybudovať si zaslúženú budúcnosť ako slobodný národ, ako slobodná krajina."
      Bush dnes oslavuje 65. narodeniny a bol prvým americkým prezidentom, ktorý navštívil postkomunistické Albánsko, usilujúce sa o členstvo v EÚ.
      Albánci majú veľmi radi Spojené štáty, ktorým vďačia za ukončenie izolácie svojej krajiny z čias studenej vojny, konštatuje agentúra Reuters. USA tiež viedli ofenzívu NATO voči Srbsku, ktorá zastavila etnické čistky kosovských Albáncov.
            V susednom Kosove majú z rovnakej príčiny sochu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies