V meste Flint vyhlásili mimoriadny stav kvôli kontaminácii pitnej vody

NETKY.SK • 17 Január 2016, 13:34 • 2 min
V meste Flint vyhlásili mimoriadny stav kvôli kontaminácii pitnej vody

FLINT - Americký prezident Barack Obama vyhlásil mimoriadny stav v meste Flint, štát Michigan, kde došlo ku kontaminácii pitnej vody olovom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v noci nadnes portál stanice BBC.

 

K znečisteniu vody došlo po zmene jej dodávateľa v roku 2014, keď sa do vodovodnej siete začalo zo starých potrubí odplavovať olovo. Vyhlásenie mimoriadneho stavu zabezpečí mestu vládnu pomoc vo výške päť miliónov dolárov.

 

Michiganský guvernér Rick Snyder však počas uplynulého týždňa žiadal od federálnej vlády na riešenie tohto problému 31 miliónov dolárov a požadoval aj vyhlásenie mimoriadneho stavu pre Flint so 100.000 obyvateľmi.

 

Obama požiadavku odmietol s tým, že vyhlásenie takéhoto stavu je možné iba v prípade prírodných katastrof.

 

Vlani v októbri sa testami zistila v systéme pitnej vody, ako aj v krvi tamojších detí zvýšená hladina olova, čo u nich môže spôsobiť problémy s učením a správaním sa. Ešte predtým sa obyvatelia mesta sťažovali na sfarbenie a nepríjemný zápach vody. Zároveň sa u nich vyskytli bolesti hlavy a vyrážky.

Kvôli nedostatku čistej vody obyvatelia Flintu "zápasia s najzákladnejšími potrebami každodenného života", vyhlásil štátny zástupca Michiganu Bill Schuette.

 

Popová speváčka Cher v sobotu uviedla, že tamojším obyvateľom daruje 180.000 kusov fľaškovanej vody. "Je šokujúce, že sa takéto niečo deje uprostred našej krajiny," vyhlásila.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona