V meste Entebbe sa konal prvý pochod homosexuálnych osôb

NETKY.SK • 10 August 2014, 11:00 • 2 min
V meste Entebbe sa konal prvý pochod homosexuálnych osôb

KAMPALA - Uganda usporiadala včera svoj prvý pochod osôb s odlišnou sexuálnou orientáciou od zrušenia sporného zákona ústavným súdom začiatkom mesiaca. Podujatie sa konalo v meste Entebbe, píše denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Drakonickú legislatívu označovali ľudskoprávne organizácie za "ohavnú", mnohí Uganďania ju však schvaľovali. Kontroverzný zákon ukladal doživotné tresty za homosexuálny pohlavný styk, priťažujúcimi okolnosťami boli i sex s neplnoletou osobou či šírenie vírusu HIV.
      

Ústavný súd zrušil zákon 1. augusta, teda šesť mesiacov po tom, ako vstúpil do platnosti. Pätica ústavných sudcov rozhodla, že predsedníčka parlamentu konala protizákonne, keď napriek najmenej trom námietkam vzneseným ohľadom nedostatočného počtu prítomných zákonodarcov umožnila hlasovať.
      

Homosexualita napriek tomu zostáva v Ugande ilegálna a je možné ju trestať odňatím slobody. Nie je však už ďalej protizákonná jej propagácia a obyvatelia už viac nemusia povinne udávať homosexuálov príslušným mravnostným úradom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies