V Meklenbursku-Predpomoransku sa konajú parlamentné voľby

NETKY.SK • 4 September 2016, 13:55 • 2 min
V Meklenbursku-Predpomoransku sa konajú parlamentné voľby

SCHWERIN - V nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko sa dnes konajú s napätím očakávané voľby do krajinského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že súčasná koalícia sociálnych demokratov (SPD) a konzervatívcov (CDU) z nich vyjde oslabená, zostane však pri moci. Súčasne sa v súvislosti s utečeneckou krízou ráta s posilnením postavenia pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), napísala agentúra DPA.

 

Podľa prieskumu inštitútu INSA pre časopis Cicero by mohla AfD získať až 23 percent hlasov, takže by skončila hneď za sociálnymi demokratmi (28 percent) a na tretie miesto by odsunula CDU (20 percent) kancelárky Angely Merkelovej, ktorá má v Meklenbursku-Predpomoransku svoj volebný obvod.

 

Povolebnou alternatívou môže byť aj koalícia SPD, zelených a strany Ľavica. AfD nechce za koaličného partnera nijaká zo spomínaných strán. Z krajinského parlamentu (Landtag) zrejme vypadne krajne pravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD).

 

Predvolebnú kampaň poznamenala predovšetkým problematika utečencov, hoci počet novo prichádzajúcich žiadateľov o azyl v Nemecku tento rok v porovnaní s vlaňajšom prudko klesol a v Meklenbursku-Predpomoransku ich je len niekoľko tisíc.

 

Kritici politiky spolkovej vlády však poukazujú na dva júlové teroristické útoky v Nemecku, vykonané migrantmi, ktoré podľa nich dokazujú, že prijatie veľkého počtu utečencov predstavuje bezpečnostné riziko. Podpredseda AfD Alexander Gauland preto žiada, aby Nemecko nevpúšťalo na svoje územie ďalších moslimov.

 

Právo voliť má v riedko osídlenom Meklenbursku-Predpomoransku približne 1,3 milióna občanov. Volebné miestnosti sa zatvoria o 18.00 h a predbežné oficiálne výsledky by mohli byť známe okolo polnoci.

 

Iba dva týždne po Meklenbursku-Predpomoransku sa uskutočnia parlamentné voľby aj v hlavnom meste Berlín. Obe hlasovania sú považované za test pred budúcoročnými februárovými voľbami spolkového prezidenta a septembrovými voľbami nového Spolkového snemu (Bundestag).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona