V Mekke zatiaľ nezaznamenali ebolu ani MERS

NETKY.SK • 4 Október 2014, 09:02 • 2 min
V Mekke zatiaľ nezaznamenali ebolu ani MERS

RIJÁD - Počas každoročnej púte moslimov do saudskoarabskej Mekky - hadždž - sa zatiaľ nevyskytol žiadny prípad eboly ani blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS). Ubezpečil o tom dnes, na druhý deň púte, saudskoarabský minister zdravotníctva v rozhovore pre Saudi TV, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Púť, ktorá predstavuje jedno z najväčších zhromaždení ľudí v celosvetovom meradle, sprevádzajú už tradične mimoriadne bezpečnostné, ale aj zdravotnícke a logistické opatrenia. Úsilie o zvládnutie náporu pútnikov viedlo Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže z tej-ktorej krajiny zamieriť do Mekky. V tomto roku povolila saudskoarabská vláda vstup okolo 1,4 miliónu moslimov zo 160 krajín. Asi 7400 pútnikov, hlavne z afrických krajín sužovaných ebolou,  povolenie nedostalo. Na púti, početných modlitebných zhromaždeniach a náboženských rituáloch sa už tradične zúčastní aj asi milión občanov Saudskej Arábie.
      

Púť do Mekky by mal aspoň raz za život vykonať každý moslim, ktorý je toho fyzicky schopný a má na to dostatok finančných prostriedkov. Moslim, ktorý absolvuje v Mekke všetky rituály, má právo doživotne používať čestný titul hadždž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies