V Mekke sa začala púť hadždž

NETKY.SK • 19 August 2018, 12:22 • 2 min
V Mekke sa začala púť hadždž

MEKKA - Viac ako dva milióny moslimov z celého sveta začali v saudskoarabskej Mekke v nedeľu za svitania každoročnú púť hadždž.

slovakia

left justify in out

Päť dní trvajúca púť, ktorú by mal aspoň raz za život absolvovať každý moslim, sa tradične začala obchádzaním svätyne Kába.

Moslimovia pri hadždž, ktorú aj tento rok sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, nasledujú kroky prorokov Mohameda, Abraháma a Izmaela. Pútnici, z ktorých mnohí pred príchodom do Mekky navštívia aj Medinu, kde je prorok Mohamed pochovaný, najprv sedemkrát v protismere hodinových ručičiek obídu svätyňu a potom prejdú medzi dvoma pahorkami, čo symbolizuje cestu Abrahámovej manželky Hadžar. Pahorky sa, rovnako ako Kába, nachádzajú vo Veľkej mešite v Mekke. Po modlitbách v Mekke veriaci odídu v pondelok na planinu Arafat, kde sa opäť budú modliť. Potom pobežia do oblasti Muzdalifa a následne sa presunú do údolia Mina, kde sa uskutočňuje symbolické kameňovanie diabla. Na konci hadždž si pútnici oholia hlavu a pútničky ustrihnú prameň vlasov na znak jej dokončenia. Púť zakončujú oslavy sviatku íd al-adhá, pri ktorom veriaci obetujú ovce či dobytok a mäso rozdávajú chudobným.

Saudská Arábia minula v uplynulých rokoch miliardy dolárov na zlepšenie bezpečnosti púte, najmä v časti Mina, kde sa v minulosti stali najtragickejšie incidenty a v roku 2015 tam zahynulo viac ako 2400 ľudí po vypuknutí masovej paniky pri kolízii dvoch davov. Saudská Arábia stanovila oficiálny počet mŕtvych na 769 a zranených na 934. K nesúladu medzi počtami obetí sa kráľovstvo nikdy nevyjadrilo a tiež nikdy nezverejnilo žiadne výsledky vyšetrovania, ktoré úrady v súvislosti s nešťastím sľúbili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona