V medzinárodných testoch neuspela väčšina kolobežiek, nie sú bezpečné

NETKY.SK • 7 Január 2016, 14:00 • 2 min
V medzinárodných testoch neuspela väčšina kolobežiek, nie sú bezpečné

BRATISLAVA – Len dve zo 49 druhov kontrolovaných detských kolobežiek a dve z 20 športových vyhoveli všetkým požiadavkám na bezpečnosť. Ukázal to medzinárodný test, na ktorom sa zúčastnili vybrané členské štáty Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

U väčšiny sa vyskytli súčasne dva a viac nedostatkov. Prestavovali najmä riziká poranenia prstov, nemali vyhovujúce stĺpiky riadenia, nemali dostatočné varovné značenia, nevyhoveli požiadavkám na stabilitu a ani požiadavkám na blokovacie zariadenie. V rámci projektu inšpekčné orgány skontrolovali okolo 76 subjektov, z toho 10 dovozcov, 32 predajcov, 13 veľkoobchodníkov, 15 internetových obchodov, 5 kontrol sa robilo na základe hlásení colníkov a jedna u iného subjektu.

 

V rámci účasti na projekte inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) podrobili skúške tri druhy športových kolobežiek, z nich ani jedna nevyhovela požiadavkám na bezpečnosť a mali dva a viac nedostatkov súčasne. Z piatich druhov detských kolobežiek nevyhoveli štyri, všetky mali dva a viac nedostatkov súčasne. V jednom prípade výrobca detskej kolobežky prijal dobrovoľné opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov, v ostatných inšpektori SOI uložili na ich odstránenie záväzné opatrenia.

 

Projekt zameraný na bezpečnosť kolobežiek sa realizoval v rámci projektov JA2013, ktoré sa uskutočnili pod záštitou organizácie PROSAFE. Okrem Slovenska sa ho zúčastnili aj Lotyšsko, Grécko, Malta, Island, Dánsko, Bulharsko, Belgicko a Česko.

 

Súhrnné výsledky budú obsahom záverečnej správy, ktorej prezentácia sa očakáva na záverečnej konferencii k projektom JA2013 začiatkom tohto roka. Súčasne bude publikovaná na webovej stránke organizácie PROSAFE. Projekty majú zabezpečiť, aby boli na trh EÚ uvádzané iba bezpečné výrobky. Cieľom je tiež rozvíjať spoluprácu medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ, ich colnými orgánmi, orgánmi trhových dohľadov a ekonomickými subjektmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies