V Medickej záhrade si občianski akivisti pripomínali Medzinárodný deň mieru

NETKY.SK • 22 September 2010, 06:58 • 2 min
V Medickej záhrade si občianski akivisti pripomínali Medzinárodný deň mieru

V Medickej záhrade si občianski akivisti pripomínali Medzinárodný deň mieru

slovakia

left justify in out

img

V bratislavskej Medickej záhrade si dnes skupina občianskych aktivistov pripomínala Medzinárodný deň mieru. Valné zhromaždenie OSN ustanovilo 21. september v roku 2001 ako deň prímeria a nenásilia, počas ktorého sa po celom svete konajú mierové aktivity - diskusie, zhromaždenia, koncerty a pochody.
"Chceme ho takto osláviť a dať najavo, že si mier vážime a že je dôležitý a napriek tomu, že ho berieme ako samozrejmosť na Slovensku, je to niečo, čo si treba chrániť a snažiť sa o to, aby bol mier aj tam, kde sú teraz vojny," uviedol pre TASR zástupca občianskych aktivistov Kamil Kandalaft. "Sme fyzické osoby, angažujeme sa vo viacerých organizáciách, napr. Amnesty International alebo Ľudia proti rasizmu, ale táto akcia je osobná vec," vysvetlil organizátor.
   Program stretnutia pokračoval príhovormi o mieri a kazetovej munícii. "Sú to bomby, ktoré zabíjajú najmä civilistov, chceme, aby Slovenská republika podpísala Dohovor o kazetovej munícii, ktorý zakazuje jej výrobu a nariaďuje zničiť všetky jej zásoby," dodal Kandalaft s tým, že Slovensko je jednou z posledných štyroch krajín  Európskej únie, ktorá dohovor nepodpísala.
Účastníci stretnutia sa potom úspešne pokúsili o vytvorenie "mierového symbolu z ľudí". Prišiel aj spevák a herec z divadla Nová scéna Andrej Anderko, ktorý v záhrade zaspieval mierové pesničky.
Stretnutie pokračovalo pochodom aktivistov cez Staré Mesto k Námestiu slobody, kde sprievod vyzval slovenskú vládu, aby Dohovor o kazetovej munícii podpísala.
"Na tejto akcii zbierame aj podpisy pod petíciu adresovanú ministrovi Galkovi, aby on presadil podpis dohody vo vláde, takže petíciu potom odovzdáme aj ministrovi obrany," uzavrel Kandalaft.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona