V Medickej i Grasalkovičovej záhrade sa oddnes nesmie fajčiť

NETKY.SK • 15 November 2013, 09:15 • 2 min
V Medickej i Grasalkovičovej záhrade sa oddnes nesmie fajčiť

BRATISLAVA – Fajčiari v Bratislave si oddnes už nemôžu zapáliť cigaretu v Grasalkovičovej ani v Medickej záhrade.

slovakia

left justify in out

Ak chcú fajčiť v blízkosti škôl, zdravotníckych či kultúrnych zariadení, zariadení sociálnych služieb alebo pri úradných budovách, musia dodržať minimálne štyri metre od vchodu do objektov. Do platnosti dnes totiž vstúpilo nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Miestni poslanci ho schválili koncom októbra.

Mestská časť má právomoc svojím VZN obmedziť alebo zakázať fajčenie aj na iných verejne prístupných miestach než tých, ktoré vymenúva zákon o ochrane nefajčiarov. Nové nariadenie vychádza podľa samosprávy priamo z podnetov obyvateľov. "V spomínaných budovách je zakázané fajčiť, tento zákaz však často spôsobuje fajčenie priamo pred vchodom, čím sa účel a zmysel zákona neguje," uvádza radnica. 

Parky zase mestská časť považuje za miesta oddychu, a preto navrhla zakázať fajčenie aj tam. Miestne zastupiteľstvo v Starom Meste tiež rozhodlo, že fajčiarov so zapálenou cigaretou nepustí ani k detským ihriskám bližšie ako na osem metrov. 

Dodržiavanie nariadenia by mala kontrolovať mestská polícia a inšpektori verejného poriadku. Hneď od dnešného dňa by fajčiari pri porušovaní nariadenia podľa Starého Mesta pokutovaní byť nemuseli, mestská časť by ich sankcionovala zrejme až od jari. Podobné VZN už prijali aj iné slovenské mestá a obce. Fajčiarov takto obmedzili vo Veľkých Levároch, Veľkom Krtíši či v Seredi.

Ochrana nefajčiarov pred tabakovým dymom sa naposledy sprísnila na Slovensku pred letom. Od 1. júla majú kaviarne a reštaurácie v obchodných centrách rovnaké podmienky ako ostatné prevádzky, musia teda stavebne oddeliť priestory pre fajčiarov a nefajčiarov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies