V Mecedónsku rezignovali dvaja ministri, dôvodom je kauza odpočúvania

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:01 • 2 min
V Mecedónsku rezignovali dvaja ministri, dôvodom je kauza odpočúvania

SKOPJE - V súvislosti so vzrastajúcou politickou krízou v balkánskej krajine rezignovali zo svojich postov macedónska ministerka vnútra Gordana Jankulovska a minister dopravy Mile Janakieski a tiež šéf tajnej služby Saša Mijalkov. O správe informoval agentúru AP v stredu hovorca macedónskej vlády Aleksandar Georgiev, ktorý uviedol, že traja funkcionári rezignovali ešte v utorok večer.

slovakia

left justify in out

Macedónsko v súčasnosti čelí najväčšej politickej kríze od získania nezávislosti v roku 1991 v súvislosti s obvinením vlády z rozsiahleho odpočúvania, ktoré podľa zistení opozície trvalo "minimálne štyri roky" a jeho terčom bolo vyše 20 000 ľudí - náboženských, politických osobností či novinárov. Vláda obvinenia popiera. Mijalkov aj Jankulovska dúfajú, že tak pomôžu zažehnať politickú krízu v krajine. Kto vo funkcii nahradí odídených ministrov a šéfa tajnej služby by malo byť známe ešte v priebehu stredy.

 

Odstúpenie funkcionárov pravdepodobne nijako nesúvisí s víkendovým ozbrojeným konfliktom s etnickými Albáncami, ktorý si v meste Kumanovo vyžiadal 22 obetí - ôsmich príslušníkov polície a 14 ozbrojencov.

 

Opozícia na čele s lídrom Zoranom Zaevom požaduje v súvislosti so škandálom odpočúvania rezignáciu premiéra Nikolu Gruevského ako aj nové parlamentné voľby. Na túto nedeľu vo veci zároveň naplánovala protest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona