V Marseille útočil Tunisan žijúci donedávna v Taliansku

NETKY.SK • 3 Október 2017, 14:55 • 2 min
V Marseille útočil Tunisan žijúci donedávna v Taliansku

PARÍŽ - Mužom, ktorý v nedeľu v juhofrancúzskom Marseille na smrť dobodal dve mladé ženy, bol Tunisan žijúci pred časom v Taliansku. Podľa agentúry AP o tom dnes informoval francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

slovakia

left justify in out

Collomb dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice France-Inter uviedol, že útočník žil v Taliansku a mal platný tuniský pas. Bezprostredne po útoku, ktorý sa odohral uplynulú nedeľu na železničnej stanici v Marseille, páchateľa zneškodnila vojenská hliadka. K akcii sa neskôr prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vydania talianskej tlače dodala, že talianske policajné sily na boj s terorizmom prešetrujú, či páchateľ útoku z Marseille bol v kontakte s Tunisanmi, ktorí boli zapletení do iných útokov v Európe a žili v Taliansku v rovnakom regióne - Lazio. Medzi nimi bol aj Anis Amri, ktorý vlani v decembri spáchal útok na vianočných trhoch v Berlíne.

 

Podľa denníka Corriere della Sera páchateľ útoku v Marseille žil v rokoch 2006-14 v talianskom meste Aprilia neďaleko Ríma a oženil sa s Taliankou. Živil sa príležitostnými prácami a kvôli krádežiam a obchodovaniu s drogami mal problémy s políciou. Po rozvode s manželkou Ramonou sa rozhodol odísť do Francúzska. Denník zdôrazňuje, že talianski vyšetrovatelia nateraz vylučujú hypotézu, že podozrivý muž sa počas pobytu v Taliansku zradikalizoval. Spravodajský web RTL však dnes informoval, že vyšetrovatelia vo Francúzsku našli v mobile podozrivého videozáznamy s islamistickou propagandou, čo naznačuje, že sa mohol radikalizovať.

 

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že páchateľ útoku v Marseille od roku 2005 figuruje v záznamoch polície vo Francúzsku i vo viacerých štátoch Maghribu pod siedmimi rozličnými menami. Collomb dnes v súvislosti s tým apeloval na posilnenie zdieľania informácií o podozrivých osobách medzi štátmi. V súvislosti s útokom v Marseille dnes minister Collomb uviedol, že nariadil začať vyšetrovanie správnosti postupu polície po tom, ako sa ukázalo, že Tunisana uplynulý piatok zadržala polícia v Lyone za krádež v obchode. Polícia ho však v sobotu prepustila na slobodu. Vzatie do väzby v prípade Tunisana francúzska polícia žiadala v minulosti aj v iných prípadoch, keď bol zadržaný kvôli iným deliktom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies