V Maroku zadržali teroristického vodcu komanda z Čadu, zabránili sérii atentátov

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 15:08 • 2 min
V Maroku zadržali teroristického vodcu komanda z Čadu, zabránili sérii atentátov

CASABLANCA - Marocké tajné služby oznámili, že dnes v meste Tanger zadržali "nebezpečného teroristu z Čadu", ktorý je napojený na džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS/Dáiš).

slovakia

left justify in out

Podľa marockého ministerstva vnútra Dáiš zadržaného muža poveril, aby naverboval a vyškolil niekoľko ľudí, ktorí potom mali na rôznych miestach Marockého kráľovstva súbežne spáchať atentáty. Teroristická bunka pozostávala z Maročanov a Alžírčanov.


Hlavný podozrivý vstúpil na územie Maroka 4. mája, keď pricestoval na letisko v Casablanke. Jeho úlohou bolo zmapovať sídla zahraničných diplomatických úradov a turistické centrá po celej krajine a vytipovať spomedzi nich vhodné terče útokov. V snahe destabilizovať celkovú situáciu a bezpečnosť v Maroku mali byť cieľom atentátov aj poriadkové jednotky.


Posledným bodom plánu bolo vytvoriť baštu Dáišu - vilaját - na východe Maroka. Podľa komuniké ministerstva vnútra sa v Maroku podarilo zabrániť zopakovaniu atentátov, ku ktorým došlo 16. mája 2003, keď pri nich zahynulo 45 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia.


Marocké úrady okrem toho poznamenali, že dnešná preventívna operácia sa uskutočnila v čase, keď v Maroku narastajú obavy z teroristických útokov Dáišu, ktorý má ambície vytvárať si aj v tejto krajine svoje základne podobné už existujúcim v Líbyi.


V rovnakom komuniké marocké úrady súčasne upozorňujú na pokus o zmenu taktiky IS, ktorý do Maroka vyslal jedného zo svojich príslušníkov pochádzajúcich zo subsaharskej Afriky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies