V Maroku už asi mesiac zadržiavajú brata strojcu teroristických útokov v Paríži

NETKY.SK • 20 November 2015, 16:07 • 2 min
V Maroku už asi mesiac zadržiavajú brata strojcu teroristických útokov v Paríži

RABAT - Marocké úrady v októbri zatkli Yassina Abaaouda, mladšieho brata muža podozrivého zo zosnovania nedávnych teroristických útokov v Paríži.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Yassina Abaaouda zatkli v meste Agadir, ktoré je rodiskom otca oboch bratov. Podľa zdroja z marockých bezpečnostných štruktúr mladíka zadržali po pristátí lietadla v Agadire a previezli do vyšetrovacej väzby, kde je doteraz. "Už je tu asi mesiac," spresnil zdroj pre agentúru Reuters.

 

Zatiaľ nie je jasné, či má Yassine Abaaoud nejakú spojitosť s islamistickou bunkou svojho staršieho brata pôsobiacou v Európe. Zdroj odmietol uviesť bližšie detaily o zadržaní.

 

Abdelhamid Abaaoud, ktorý je podozrivý z prípravy a zorganizovania teroristických útokov v Paríži, prišiel o život pri stredajšej operácii elitných jednotiek francúzskej polície na parížskom predmestí Saint-Denis.

 

Podľa informácií francúzskych médií tip na skrýšu skupiny teroristov dala francúzskej polícii aj marocká tajná služba. Francúzski vyšetrovatelia vychádzali aj z výpovedí očitých svedkov, odpočutých telefonátov a pohybov na Abaaoudovom účte v banke.

 

Marocký spravodajský portál Le360 spresnil, že dôstojníci marockej tajnej služby vycestovali do Bruselu a Paríža hneď na druhý deň po útokoch vo francúzskej metropole, aby pomohli pri vyšetrovaní. Indície, ktoré kolegom poskytli, boli zásadné pre nájdenie konšpiračného bytu, kde sa skupina teroristov skrývala.

 

Abdelhamid Abaaoud patril zrejme k najvýznamnejším "náborárom" extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Belgicku a iných frankofónnych krajinách. Pred dvoma rokmi naverboval dokonca aj svojho 13-ročného brata, ktorý býva označovaný za "najmladšieho džihádistu sveta" a ktorý bol podľa niektorých zdrojov zabitý. Tento rok v lete Abaaouda belgický súd v neprítomnosti odsúdil na 20 rokov väzenia za nábor do jednotiek IS.

 

Abaaoud vyrastal aj so svojimi piatimi súrodencami v bruselskej štvrti Molenbeek, teraz známej ako jedna z európskych liahní islamských radikálov. Chodil na strednú školu Saint-Pierre d'Uccle na juhu Bruselu, z ktorej ho však po čase vylúčili pre disciplinárne priestupky. Neskôr skončil kvôli ozbrojeným lúpežiam vo väzení. Práve tam sa v roku 2010 zoznámil so Salehom Abdeslamom, po ktorom je teraz vyhlásené medzinárodné pátranie. Je totiž podozrivý zo spoluúčasti na atentátoch - podľa médií práve on prenajal vozidlo značky Volkswagen Polo, ktoré ku koncertnej sále Bataclan v Paríži, jednému z terčov atentátov z minulého piatka, doviezlo troch samovražedných útočníkov.

 

V roku 2013 Abaaoud odišiel bojovať po boku radikálov do Sýrie. Vlani v marci sa na internete objavilo video, v ktorom Abdelhamid Abaaoud šoféruje pick-up a ťahá za sebou štyri zohavené telá.

 

Okrem zosnovania útokov v Paríži je Abdelhamid Abaaoud podozrivý aj zo spoluúčasti na príprave štyroch zo šiestich atentátov, ktoré sa mali na francúzskom území odohrať od jari tohto roku a tajné služby ich odhalili a zabránili im.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona