V Maroku odhalili džihádistickú bunku s kontaktmi na radikálov v Holandsku

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 16:06 • 2 min
V Maroku odhalili džihádistickú bunku s kontaktmi na radikálov v Holandsku

RABAT - V Maroku sa podarilo odhaliť a rozbiť islamistickú bunku s kontaktmi na Maročana žijúceho v Holandsku, ktorá podľa indícií v oboch krajinách pripravovala teroristické útoky.

slovakia

left justify in out

Šesticu podozrivých mužov marocká polícia zatkla neďaleko mesta Nadur na severe Maroka, v blízkosti španielskej enklávy Melilla.
     

Zadržaní sympatizovali s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), stretávali sa na tajných schôdzkach a absolvovali výcvik v lesoch v okolí Naduru. Podľa vyhlásenia ministerstva mali v pláne zabiť v Maroku tých, "ktorých náboženské presvedčenie protirečí názorom tejto teroristickej organizácie (IS)".
     

Marocké tajné služby súčasne informovali holandské úrady o Maročanovi žijúcom v Holandsku, ktorý má tesné kontakty so zlikvidovanou islamistickou bunkou a zrejme tiež pripravoval a plánoval vlastné útoky. Aj táto podozrivá osoba bola zadržaná.
     

K džihádistickým jednotkám IS bojujúcim v Sýrii a Iraku sa už pridali stovky dobrovoľníkov z Maroka a ďalších štátov Maghribu, ako je Alžírsko či Tunisko. Experti tvrdia, že niektorí z nich sa medzičasom vrátili do vlasti a začali vytvárať nový džihádistický front.
     

V marci marocké úrady informovali, že zadržali niekoľko členov islamistickej bunky, ktorí plánovali vyhlásiť v časti kráľovstva IS a pripravovali ozbrojené útoky. 
     

Maroko v uplynulých rokoch zažilo niekoľko útokov islamistov - najzávažnejším bol atentát na kaviareň v Marrákeši z roku 2011, pri ktorom zahynulo 15 ľudí vrátane desiatich cudzincov. Išlo o najzávažnejší útok od roku 2003, keď pri samovražednom atentáte v Casablanke prišlo o život 45 ľudí.
     

Podozrivých islamistov a teroristické bunky sa nedávno podarilo odhaliť aj v španielskych enklávach Ceuta a Melilla nachádzajúcich sa na území Maroka. 
     

Polícia v Španielsku, ale aj v Nemecku, Francúzsku či Holandsku a Británii zintenzívnila svoje aktivity pri odhaľovaní islamistických sietí najmä po januárových útokoch islamistov v Paríži, ktorých obeťou sa stalo 17 ľudí vrátane členov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý zverejňoval karikatúry proroka Mohameda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies