V Marianke si cez víkend pripomenú narodenie Panny Márie

NETKY.SK • 8 September 2017, 09:34 • 2 min
V Marianke si cez víkend pripomenú narodenie Panny Márie

BRATISLAVA – Jedna z posledných pútí letnej sezóny bude v najstaršom slovenskom pútnickom mieste - v Marianke pri Bratislave.

slovakia

left justify in out

Katolícki ctitelia Panny Márie sa tu tento víkend stretnú pri príležitosti sviatku Narodenia Panny Márie, ktorý pripadol na piatok. Už dnes bude večer omša pre mládež.

 

V sobotu bude súčasťou púte mládežnícky program, adorácie, modlitba liturgie hodín, ruženca i krížovej cesty, katechézy, litánie a slávenie Eucharistie vo viacerých obradoch. Slávnostnú pútnickú sv. omšu pri Lurdskej jaskyni bude v nedeľu o 11:00 celebrovať bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

História najstaršieho slovenského pútnického miesta siaha do 11. storočia a spája sa s legendou, podľa ktorej vyrezal jeden z pustovníkov 40-centimetrovú sošku madony s dieťaťom a počas nepokojov v Uhorsku ju ukryl do dutého stromu. Strom po čase spadol a soška padla do blízkeho prameňa. Objavili ju až v 13. storočí, keď ľudia pijúci vodu z tohto prameňa zaznamenali prvé zázraky.

 

Z historických záznamov vyplýva, že ide o najstaršiu sošku madony v celom vtedajšom Uhorsku. V roku 1377 tu uhorský kráľ Ľudovít Veľký z Anjou postavil kostol a kláštor a od tohto obdobia sa datuje začiatok tradície jedného z najnavštevovanejších pútnických miest v strednej Európe. Prichádzali sem aj veriaci z Maďarska a Rakúska a miesto sa stalo známym pod názvom Mariatál.

 

Spočiatku ho spravovala rehoľa paulínov, neskôr bratia tešitelia, ktorí pôsobia v Marianke aj dnes. Bývalý stredoveký kláštor zreštaurovali a sprístupnili na rôzne spoločenské, duchovné a rekreačné aktivity. Záujemcom slúži divadelná sála, prednáškové miestnosti, jedáleň a ubytovacia časť s kapacitou 50 lôžok v jedno- a dvojmiestnych izbách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies