V marcových voľbách má právo voliť približne 10-tisíc väzňov

NETKY.SK • 18 Február 2016, 10:16 • 2 min
V marcových voľbách má právo voliť približne 10-tisíc väzňov

BRATISLAVA - V marcových voľbách do Národnej rady SR bude mať právo voliť približne 10.000 väzňov.

slovakia

left justify in out

V stredu 17. februára sa v slovenských ústavoch nachádzalo 1444 obvinených a 8617 odsúdených. Ku dňu konania predchádzajúcich volieb v roku 2012 sa v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nachádzalo spolu 10.099 obvinených a odsúdených, z ktorých právo voliť malo 1465 obvinených a 7577 odsúdených, spolu teda 9042 osôb. Svoje volebné právo vtedy využilo 158 obvinených a 592 odsúdených, čo súhrnne predstavuje 8,29 percentnú volebnú účasť. Uviedol dnes pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

 

"Právo voliť vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú konať dňa 5. marca tohto roku má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby, alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť," povedal Baláž.

 

"Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. Príslušný ústav zabezpečí, aby obvinení a odsúdení boli v dostatočnom časovom predstihu písomne informovaní o konaní volieb a poučení o spôsobe a práve voliť vo voľbách. Poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, ktorý nemá prekážku práva voliť, môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu. Tlačivo žiadosti na tento účel zabezpečí ústav. Takúto žiadosť následne môže zaslať obvinený alebo odsúdený písomne obci tak, aby žiadosť bola doručená obci najneskôr 15 pracovných dní pred konaním volieb, to znamená do 15. februára 2016. V prípade, že obvinený alebo odsúdený nemá vlastné peňažné prostriedky, odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu pre obvinených alebo odsúdených zabezpečí na vlastné náklady ústav. Vo všetkých ústavoch budú obvinení a odsúdený voliť do prenosnej volebnej urny. Pri výkone volebného práva obvineným a odsúdeným je ústav povinný zabezpečiť účel väzby a účel výkonu trestu odňatia slobody a bezpečnosť zúčastnených osôb," objasnil na záver Baláž.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona