V marci začne fungovať nová letecká linka Krakov - Lurdy

NETKY.SK • 27 Január 2017, 18:31 • 2 min
V marci začne fungovať nová letecká linka Krakov - Lurdy

PREŠOV – Medzi poľským Krakovom a francúzskymi Lurdami začne od 27. marca premávať nová letecká linka spoločnosti Ryanair. Lietať bude Boeing s kapacitou 189 miest dvakrát v týždni, a to vo štvrtok a v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Nová linka bude ľahko prístupná aj pre obyvateľov severovýchodného Slovenska a mala by posilniť turizmus medzi partnerskými regiónmi Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a departmentu Horné Pyreneje. Zástupcovia francúzskeho regiónu aj leteckej spoločnosti dnes v Prešove prezentovali nové letecké spojenie ako príležitosť ponúknuť verejnosti rýchle spojenie do zaujímavej turistickej destinácie.

 

Predseda PSK Peter Chudík uviedol, že spolupráca s departmentom Horné Pyreneje začala už v roku 2003, oficiálna zmluva bola podpísaná o dva roky neskôr. Pri svojich návštevách už skôr hovoril o leteckom spojení medzi mestami Poprad a Lurdy. Z ekonomického hľadiska však dochádza k leteckej linke z Krakova. Napriek tomu ho to teší, lebo do Krakova existuje priame autobusové spojenie z Prešova, Popradu ale aj z Liptovského Mikuláša.

 

„Podarila sa linka Krakov – Lurdy. Krakov je blízko, z Prešova dve a pol hodiny jazdy autom. My spolupracujeme na báze rozvoja cestovného ruchu a predstavovania regiónov. To sú hlavné atribúty spolupráce. Pred dvoma–troma rokmi sme mali aj výstavu obrazov Andyho Warhola, čo malo veľkú odozvu v celom Francúzsku. Takáto spolupráca existuje a som veľmi rád, že sa rozvíja aj ďalej. Pevne verím, že to ľudia budú využívať,“ uviedol Chudík. PSK teraz zvažuje vlastnú prezentáciu v departmente Horné Pyreneje.

 

Primátorka mesta Lurdy Josette Bourdeu povedala, že ich zámerom je pritiahnuť do Lúrd novú klientelu, ale tiež spríjemniť cestu pútnikom, ktorí tu už boli, ale museli stráviť dva dni jazdy autom alebo vlakom. Teraz sa komfort z cestovania o poznanie zvýši. Turisti okrem lurdskej svätyne a duchovného vyžitia majú možnosť spoznať krásy okolia.

 

„Chceme, aby sa Lurdy stali základňou pre výlety. Návštevníkom chceme ukázať, že mesto Lurdy to nie je len jaskyňa zjavenia, to nie je len bazilika, ale je to aj mesto v podhorí Pyrenejí, kde sa návštevníkom otvárajú nádherné scenérie. Podľa mňa je dobre ráno sa v Lurdách pomodliť, celý deň prežiť niekde mimo mesta, pozrieť si kultúrne a prírodné pamiatky a večer sa opäť prísť pomodliť do Lúrd a prípadne zúčastniť sa lampiónového sprievodu,“ uviedla primátorka.

 

Novú leteckú linku do Lúrd vítajú aj cirkevní predstavitelia, biskup spišskej diecézy Štefan Sečka vyjadril presvedčenie, že sa posilní náboženský turizmus.

Letecké spojenie ponúka stráviť v Lurdách predĺžený víkend – príchod vo štvrtok a odchod v nedeľu, alebo tu návštevník môže pobudnúť päť dní od nedele do štvrtka, prípadne i dlhšie. Odlet z Krakova bude vo štvrtok o 17.05 h a v nedeľu o 7.40 h, z Lúrd vo štvrtok o 20.15 h a v nedeľu o 10.50 h, let potrvá zhruba dve a pol hodiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies