V Manchestri zadržali ďalšieho podozrivého z teroristických aktivít

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 16:56 • 2 min
V Manchestri zadržali ďalšieho podozrivého z teroristických aktivít

LONDÝN - Ďalšieho podozrivého v súvislosti s teroristickým útokom v Manchestri zadržala dnes v tomto meste britská polícia. Ide o 25-ročného muža, ktorý je tak aktuálne 12. zadržaným v kauze.

slovakia

left justify in out

Dvoch z celkove doteraz 13 zadržaných bezpečnostné zložky už skôr prepustili na slobodu, ostávajúcich 11 vo veku 18-44 rokov zostáva za mrežami. Britská polícia tiež uviedla, že prehľadáva ďalšiu nehnuteľnosť v manchesterskej štvrti Moss. 

 

Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Minister vnútra ostrovnej monarchie Amber Rudd dnes ešte predtým vo vysielaní BBC pripustil, že niektorí členovia siete stojacej za útokom z Manchestru môžu byť ešte "potenciálne" na slobode, preto pokračuje úsilie o komplexné objasnenie pozadia útoku, a to na úrovni polície i tajných služieb. 

 

Šéf protiteroristických operácií britskej polície Mark Rowley sa už skôr nechal počuť, že sa podarilo odhaliť "veľkú časť" siete zapletenej do bombového útoku Salmana Abediho vo foyeri viacúčelovej haly v Manchestri po koncerte Ariany Grande z 22. mája. Súčasne však priznal, že stále ešte existujú biele miesta: vyšetrovatelia skúmajú potenciálne väzby Abediho na džihádistov vo Veľkej Británii, na starom kontinente, Líbyi a na Strednom východe.

 

Rowley vyslovil predpoklad, že pribudnú zatknutia i ďalšie domové prehliadky. Iba v sobotu Veľká Británia znížila stupeň teroristickej hrozby v krajine z najvyššieho "kritického", vyhláseného po útoku v Manchestri, na "vážny", teda druhý najvyšší z piatich. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová. "Kritická" úroveň znamená, že bezprostredne hrozí útok, zatiaľ čo "vážna" znamená, že je veľmi pravdepodobný.

 

Londýn vyhlásil najvyšší stupeň po pondelňajšom útoku v Manchestri, ktorý si vyžiadal 22 obetí. Mayová súčasne oznámila, že príslušníci britských bezpečnostných zložiek budú naďalej hliadkovať v uliciach tamojších miest so zámerom zabezpečiť vyššiu mieru bezpečnosti počas celého predĺženého víkendu, pretože v krajine je i pondelok 29. mája sviatočným dňom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies