V malokarpatských obciach zasiahnutých povodňou je nedostatok pitnej vody

NETKY.SK • 10 Jún 2011, 09:40 • 2 min
V malokarpatských obciach zasiahnutých povodňou je nedostatok pitnej vody

V malokarpatských obciach zasiahnutých povodňou je nedostatok pitnej vody

slovakia

left justify in out

img

Malokarpatským obciam, ktoré zasiahla povodeň, chýba dostatok pitnej a úžitkovej vody. Informovali o tom dnes starostovia na 2. zasadnutí povodňovej komisie v obci Píla v okrese Pezinok.
      Podľa starostu Dolian Jozefa Mruškoviča zásoby vody pre obyvateľov prichádzajú v nevhodnom čase. Aj ďalší starostovia postihnutých obcí vidia problém v organizácii a komunikácii s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS). "Voda je tak dvakrát za deň a nie je možno pre všetkých. A nie je to možno ani ich náplň. Vodu si máme zabezpečiť sami, ale neviem, akými možnosťami, prostriedkami, keď máme plné ruky práce," pokračoval Mruškovič s tým, že podľa BVS má obec v zmysle vyhlášky zabezpečiť vodu pre občanov sama.
      Hovorca BVS Zenon Mikle pre TASR uviedol, že vodárne majú oddnes k dispozícii päť cisterien. Piata je od Trenčianskej vodárenskej spoločnosti. Zásobujú deväť obcí, pričom jedna cisterna je na dve dediny. Zároveň upozornil, že auto s cisternou jazdí po vodu do Modry, ale obchádzkou pre zlú infraštruktúru v oblasti. BVS robí v tejto krízovej situácii všetko, čo je v jej silách, konštatoval hovorca.
      Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BVS) Pavla Freša problém bol v komunikácii. "Ale my sme už v stredu (8.6.) zasiahli, došlo tam ku komunikačnému skratu. Každý starosta má priamu linku na predsedu a predseda má priamu linku na príslušné miesta. Bez problémov sme to okamžite odstránili," vyjadril sa Frešo.
      Na zasadnutí povodňového štábu odznelo aj to, že termín obnovy dodávok vody cez potrubie zatiaľ nie je vo všetkých obciach známy. V Píle je vodovodná sieť odkrytá a predpokladá sa aj jej poškodenie. Kedy bude obnovená dodávka vody, sa zatiaľ nedá určiť. Frešo upozornil, že voda z vodovodu nie je v zasiahnutých obciach pitná a voda zo studní je zdraviu nevyhovujúca. Súčasne sa pracuje na jej mikrobiologických rozboroch.
      Podľa Mikleho BVS by chcela do soboty (11.6.) obnoviť dodávku pitnej vody do ôsmich malokarpatských obcí postihnutých utorkovou (7.6.) povodňou, okrem Píly. V ôsmich obciach chce BVS zapojiť rezervný vodojem, ale musí vyčkať na výsledky rozboru vody. Dodávka vody bola prerušená do obcí Dlhá, Borová, Vištuk, Budmerice, Štefanová, Doľany, Častá, Píla a Dubová. V BVS pracuje neustále krízový štáb, ktorý vznikol v súvislosti s malokarpatskými povodňami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies