V Mali zabili islamistu prepusteného výmenou za francúzskeho rukojemníka

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 10:03 • 2 min
V Mali zabili islamistu prepusteného výmenou za francúzskeho rukojemníka

BAMAKO - Hovorca malijských špeciálnych síl v pondelok večer oznámil, že islamský extrémista, ktorého vlani prepustili výmenou za slobodu francúzskeho rukojemníka zadržiavaného v Mali, bol zabitý.

slovakia

left justify in out

Hovorca uviedol, že francúzske špeciálne sily zabili Mohameda Aliho Aga Wadosseneho v nedeľu nadránom 5. júla pri operácii v horách Tigharghar v oblasti Kidal na severe Mali. Desiatky ďalších osôb boli zatknuté, dodala agentúra AP. Nemenovaný predstaviteľ francúzskych špeciálnych síl operáciu potvrdil.

 

Ag Wadossene patril k členom severoafrickej odnože al-Káidy s názvom al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM), ktorí na severe Mali v roku 2011 uniesli Francúzov Philippa Verdona a Sergea Lazarevica.


Aga Wadosseneho potom chytili a v decembri 2014 prepustili výmenou za slobodu francúzskeho rukojemníka Lazarevica.


Verdona (53) však extrémisti popravili strelou do hlavy, čo v marci 2013 oznámila samotná AQIM. Podľa jej slov to bola odplata za francúzsku vojenskú intervenciu v Mali. Paríž totiž poslal do Mali svojich vojakov, aby bojovali proti povstaniu islamských extrémistov, ktorí hrozili zvrhnutím ústrednej vlády v metropole Bamako.


Po poprave Verdona v roku 2013 sa francúzsky prezident Francois Hollande zaprisahal, že osoby zodpovedné za tento čin potrestá, napísala vtedy agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies