V Malajzii opäť zrušili vyučovanie kvôli smogu šíriacemu sa z Indonézie

NETKY.SK • 19 Október 2015, 10:28 • 2 min
V Malajzii opäť zrušili vyučovanie kvôli smogu šíriacemu sa z Indonézie

KUALA LUMPUR - Malajzijské úrady nariadili zrušiť dnes vyučovanie na základných a stredných školách v niekoľkých štátoch krajiny, ako aj v hlavnom meste Kuala Lumpur. Dôvodom je hustý smog, ktorý vznikol v dôsledku požiarov v susednej Indonézii.

slovakia

left justify in out

Miestne médiá informovali, že požiare v Indonézii majú negatívny vplyv na ekologickú situáciu v celej juhovýchodnej Ázii, keďže vo väčšine krajín už niekoľko týždňov hlásia hustý smog.

 

Uplynulý piatok sa v Indonézii začala doteraz najrozsiahlejšia požiarna operácia v jej dejinách. Úlohou hasičov je zlikvidovať lesné požiare, ktoré v krajine trvajú už niekoľko týždňov. Do hasenia bolo nasadených aj 32 hasičských lietadiel vrátane šiestich veľkých, ktoré Indonézii požičali Singapur, Malajzia a Austrália. Na zemi s požiarom bojuje 22.000 hasičov.

 

Podpredseda malajzijskej vlády Zahid Hamidi už pred dvoma týždňami uviedol, že úsilie, ktoré vyvíja Jakarta v súvislosti s odstraňovaním príčin požiarov, nie je dostatočné. Vyzval ju preto, aby sa obrátila na susedné štáty juhovýchodnej Ázie so žiadosťou o pomoc s týmto problémom, ktorý sa opakuje každý rok od 90. rokov minulého storočia.

 

Indonézsky prezident Joko Widodo nedávno oznámil sprísnenie trestov pre ľudí, ktorí spaľujú odpad z výroby na otvorených priestranstvách alebo vypaľujú lesné porasty, ale dodal, že vláde potrvá tri roky, kým problém vyrieši. Najväčšími vinníkmi sú majitelia plantáží, pri ktorých sa vyrába palmový olej, ale aj celulózky a papierne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies