V máji a júni zomrelo v zahraničí 109 Slovákov

NETKY.SK • 4 August 2013, 12:13 • 2 min
V máji a júni zomrelo v zahraničí 109 Slovákov

BRATISLAVA - Počet môže byť vyšší, ide len o prípady, v ktorých zastupiteľské úrady poskytli konzulárnu asistenciu

slovakia

left justify in out

V zahraničí umierajú desiatky Slovákov, len v máji a júni ich za hranicami zomrelo 109. "V evidencii ministerstva zahraničných vecí je, že v máji zomrelo v zahraničí celkom 50 slovenských občanov a v júni 59 slovenských občanov," povedal agentúre SITA Peter Susko z rezortu diplomacie.

Ministerstvo zahraničia pritom upozorňuje, že ide len o prípady, v ktorých zastupiteľské úrady poskytli konzulárnu asistenciu. "Prípadov, v ktorých rodiny resp. pozostalí nežiadali o konzulárnu pomoc, môže byť viac," dodal Susko. Štatistiku príčin úmrtí ministerstvo nevedie, údaje za júl bude mať k dispozícii o niekoľko dní. 

Rezort diplomacie pripomína, že v prípade úmrtia slovenského občana (s trvalým pobytom na území Slovenska) v zahraničí konzulárne pracovisko nášho veľvyslanectva, prípadne konzulárny odbor ministerstva zahraničia, urýchlene informuje príbuzných zosnulého. Rodine oznámia dátum, miesto a príčiny smrti, poskytnú tiež adresu a kontakt na ústav, kde sa nachádzajú telesné pozostatky nebohého. Okrem toho informujú aj o predpokladanej výške nákladov na prevoz telesných pozostatkov na Slovensko alebo výške nákladov spojených s pohrebom v zahraničí. "V súlade s predpismi miestnych úradov zabezpečí konzulárne pracovisko taktiež vystavenie sprievodného listu na prepravu telesných pozostatkov, ak si to situácia v danej krajine vyžaduje. Konzulárni pracovníci poskytnú pozostalým kontakt na miestne pohrebné organizácie s orientačným uvedením ceny prepravy, prípadne pohrebu v cudzine," informuje rezort zahraničia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies