V Madride udeľovali španielskych Oscarov - filmové ceny Goya

NETKY.SK • 4 Február 2018, 15:26 • 2 min
V Madride udeľovali španielskych Oscarov - filmové ceny Goya

MADRID - Problematika rovnoprávnosti žien dominovala v sobotu večer na galavečere udeľovania španielskych filmových cien Goya v Madride.

slovakia

left justify in out

Mnohé z hviezd strieborného plátna sa na červenom koberci objavili s vejármi s nápisom "Viac žien!", ktoré pred slávnostnou akciou distribuovala zväzová organizácia filmárok usilujúcich sa o viac príležitostí vo filmovom priemysle pre príslušníčky nežného pohlavia.

 

Medzi nominovanými na ceny Goya mali ženy v tomto roku 27-percentné zastúpenie.

 

Španielska filmárka Isabel Coixetová (57) si odniesla vďaka snímke La librería (Kníhkupectvo) ceny za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší adaptovaný scenár. Film, ktorý vznikol v španielsko-britsko-nemeckej koprodukcii, je príbehom vdovy, ktorá v 60. rokoch minulého storočia otvorí v mestečku na pobreží východného Anglicka predajňu kníh. Coixetová, ktorá nakrútila filmovú adaptáciu románu britskej autorky Penelope Fitzgeraldovej The Bookshop z roku 1978, venovala všetky ceny "tým, ktorí napriek všetkému ešte kupujú knižky", ako aj "ženám, ktoré chodia do kín a umožňujú nám tu byť".

 

Ceny dokonca v desiatich kategóriách získala dráma Handia, ktorú filmári Aitor Arregi a Jon Garańo nakrútili v baskickom jazyku podľa skutočných udalostí. Jej hrdinom je Mikel Jokin Eleizegi Arteaga známy ako Obor z Alza, ktorý bol v 19. storočí považovaný s 242 cm za najvyššieho človeka planéty, respektíve Európy.

 

O priebehu a laureátoch 32. ročníka udeľovania cien Goya informovali početné španielske, ako aj ďalšie európske médiá.

 

Kategóriu najlepší európsky film ovládla švédska satira Rubena Östlunda s názvom The Square, ktorá je stále aj v hre o cenu Americkej filmovej akadémie - Oscara.

 

Cenu Goya za celoživotné dielo udelili rodáčke z Madridu, herečke Marise Paredesovej (71), známej z viacerých diel španielskeho oscarového režiséra Pedra Almodóvara.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona