V Madride protestuje krajná pravica, chce rezignáciu premiéra Sáncheza

NETKY.SK • 10 Február 2019, 15:35 • 2 min
V Madride protestuje krajná pravica, chce rezignáciu premiéra Sáncheza

MADRID - V španielskom Madride sa zišli na demonštrácii krajnej pravice tisícky ľudí, ktorí požadujú odstúpenie premiéra Pedra Sáncheza.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú jeho rokovania so separatistickými politikmi v Katalánsku.

Mnohí demonštranti sa zišli na madridskom Plaza de Colón, kde mávali španielskymi vlajkami a skandovali rôzne slogany na podporu národných bezpečnostných zložiek a za Sánchezovu rezignáciu. Demonštráciu zorganizovala konzervatívna opozičná Ľudová strana a stredopravá strana Ciudadanos (Občania), ktoré podporili aj krajne pravicová strana Vox a menšie krajne pravicové subjekty. "Čas Sánchezovej vlády sa skončil," vyjadril sa predseda Ľudovej strany Pablo Casado a vyzval voličov, aby Sánchezových socialistov v máji potrestali v komunálnych, regionálnych aj európskych voľbách.

Sánchez, ktorý sa ujal moci v júni, sľúbil zmierniť napätie medzi Madridom a katalánskymi lídrami v Barcelone. Dvakrát sa stretol s tamojším prezidentom Quimom Torrom a členovia oboch vlád mali tiež niekoľko stretnutí. Premiér sa vyjadril, že je ochotný pomôcť katalánskym poslancom s prijatím nového zákona, ktorý by stanovil rozmedzie autonómie regiónu. Centrálna vláda v Madride však v piatok oznámila, že prerušila rokovania s predstaviteľmi Katalánska o budúcnosti tohto regiónu, pretože naďalej trvajú na referende o jeho nezávislosti.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies