V Maďarsku živou reťazou protestovali proti volebnému zákonu

NETKY.SK • 20 November 2012, 08:12 • 2 min
V Maďarsku živou reťazou protestovali proti volebnému zákonu

V Maďarsku živou reťazou protestovali proti volebnému zákonu - Politika Demokratická koalícia bývalého predsedu maďarskej vlády Ferenca Gyurcsánya dnes vytvorila živú reťaz okolo parlamentu na protest proti volebnému zákonu. Poslanci zákonodarného zboru m

slovakia

left justify in out

img

Demokratická koalícia bývalého predsedu maďarskej vlády Ferenca Gyurcsánya dnes vytvorila živú reťaz okolo parlamentu na protest proti volebnému zákonu. Poslanci zákonodarného zboru mali totiž dnes hlasovať o vládnom návrhu volebného zákona, tento bod programu však kvôli množstvu pozmeňujúcich návrhov odročili.

Budovu parlamentu obkolesilo vyše 1000 aktivistov, ktorí však nebránili poslancom a zamestnancom zákonodarného zboru pri vstupe a odchode z budovy. Podujatie zabezpečovali desiatky policajtov.

"V politickom zmysle parlamentné voľby v roku 2014 nebudú ani slobodné, ani čestné," vyhlásil Gyurcsány pre denník Népszabadság a dodal, že návrh volebnej registrácie voličov treba stiahnuť, prípadne registráciu umožniť aj v deň volieb.

Expremiér počas hladovky pri parlamente 15. septembra pre TASR povedal, že situácia v Maďarsku je dramatická. „Orbánovi postupne klesá podpora. Pre prípad, že utrpí politickú prehru, sa znova pokúša zariadiť, aby mohol právnou machináciou zostať pri moci. Postupne zužuje možnosti víťazstva svojich rivalov právnymi trikmi a postupne sa pokúša nájsť pre seba nových voličov takisto právnymi prostriedkami,“ povedal opozičný politik.

Predbežná registrácia voličov podľa jeho slov zoberie možnosť stovkám tisícom voličom možnosť a právo voliť. „Ide o tých voličov, ktorí sa zvyknú rozhodnúť v posledných dňoch, to je približne 20-25 percent voličov, ktorí napokon zvyčajne chcú odvolať vládu,“ spresnil.

Podľa zdôvodnenia parlamentu nebolo možné včas pripraviť jednotný návrh, ktorý by zohľadňoval všetky prijaté pozmeňujúce návrhy. Podľa maďarského servera Hvg.hu jedným z dôvodov odročenia môže byť skutočnosť, že poslanci prijali protirečiace pozmeňujúce návrhy. Zákon, ktorý zavádza ostro kritizovanú predbežnú registráciu voličov, tak bude môcť byť prijatý najskôr 26. novembra.

Štátny tajomník úradu vlády János Lázár začiatkom septembra avizoval, že predloží parlamentu individuálny poslanecký návrh novely volebného zákona. V zmysle tejto novely, ktorá by mala byť platná od 1. januára 2013, by sa voliči, ktorí chcú hlasovať, museli dva mesiace pred voľbami zaregistrovať.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies