V Maďarsku súdili Sýrčana pre nepokoje a útok na políciu, premietli záznamy z kamier

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 18:14 • 2 min
V Maďarsku súdili Sýrčana pre nepokoje a útok na políciu,  premietli záznamy z kamier

BUDAPEŠŤ - Tribunál v juhomaďarskom Segedíne dnes pokračoval v pojednávaní kauzy Sýrčana obvineného z organizovania vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 premietnutím videozáznamov vtedajších udalostí. Informovala o tom agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Udalosti na hraničnom priechode zaznamenala polícia viacerými kamerami. Záznamy potvrdili, že migranti pri Röszke 16. septembra napadli maďarských policajtov v snahe preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie. Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

 

Obvineného Sýrčana, ktorý žije na Cypre, považujú za hlavného organizátora nepokojov. Traja príslušníci budapeštianskej jednotky polície, nasadenej 16. septembra 2015 popoludní v Röszke, zhodne vypovedali, že obvinený viedol dav migrantov prostredníctvom megafónu.

 

Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Policajti na súde uviedli, že nemohli proti nim zasiahnuť, pretože migranti boli na srbskom území. Preto sa stiahli v nádeji, že sa dav upokojí. Túto chvíľu však migranti využili na to, aby prelomili zátarasy a zhruba 200 z nich ilegálne vstúpilo na maďarské územie.

 

Medzi prvými bol práve obvinený Sýrčan, ktorý pred kordón policajtov položil dve deti. Polícia následne zahnala dav na srbskú stranu hranice.

 

Obvinený dnes na súde vyhlásil, že tehlou napadol Afganca, s ktorým mal konflikt, a nie maďarských policajtov. Iné videozáznamy, ktoré na súde premietli, potvrdili výpoveď obvineného, ktorý tvrdil, že na policajtov kričal, že v dave je mnoho detí a chorých, a že megafónom dav migrantov v arabskom jazyku upokojoval.

 

Prokuratúra obvinila okrem uvedeného Sýrčana ešte ďalších osem občanov Sýrie a jedného Iračana nielen z účasti na masových nepokojoch, ale aj z ilegálneho prekročenia hraničných zábran. Medzi obvinenými je aj jedna žena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona