V Maďarsku sa začali štátne oslavy 60. výročia protikomunistickej revolúcie

NETKY.SK • 23 Október 2016, 10:39 • 2 min
V Maďarsku sa začali štátne oslavy 60. výročia protikomunistickej revolúcie

BUDAPEŠŤ - Hrdinstvo, vďaka a sloboda sú hlavnými myšlienkami ústredných štátnych osláv 60. výročia vypuknutia maďarskej revolúcie a oslobodzovacieho boja v roku 1956, ktoré sa dnes začali v Budapešti slávnostným vztýčením štátnej vlajky na Kossuthovom námestí.

slovakia

left justify in out

Vlajku s vojenskou poctou pred stovkami Budapešťanov vztýčili za účasti najvyšších ústavných činiteľov - prezidenta Jánosa Ádera, predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra a premiéra Viktora Orbána.

 

Popoludní oslavy pokračujú pred budovou parlamentu prejavom predsedu vlády Orbána a poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

 

Vládna strana Fidesz v stredu vyjadrila obavy z toho, že sa opozícia pokúsi narušiť oficiálne oslavy. Fidesz súčasne protestoval proti nedávnej opozičnej výzve vypískať prejav premiéra Viktora Orbána.

 

Opozičné strany a občianske organizácie pripravili okrem osláv aj protivládnu demonštráciu na Námestí Lujzy Blahovej, na ktorom okrem iných vystúpi s prejavom aj expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány.

 

Samosprávy a občianske združenia oslavujú výročie revolúcie už od piatka množstvom programov po celej krajine, ale aj v zahraničí, kde žijú maďarské spoločenstvá. Počas víkendu platia v hlavnom meste mnohé dopravné obmedzenia a úpravy.

 

V Budapešti dnes záujemcovia môžu bezplatne navštíviť múzeum Dom teroru, v ktorom prezentujú hrôzy moci tzv. fašistických šípov Szálasiho - nasledovníkov hitlerovských nacistov, ako aj fungovanie neskoršej tajnej polície komunistického režimu.

 

V Maďarsku 23. októbra 1956 vypuklo ozbrojené povstanie proti komunistickému režimu. Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 osôb, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies