V Maďarsku platia prísnejšie tresty: Na čo si dať pozor?

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 12:02 • 2 min
V Maďarsku platia prísnejšie tresty: Na čo si dať pozor?

BRATISLAVA - Policajti upozorňujú, že od začiatku mesiaca platia v Maďarsku prísnejšie tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu.

slovakia

left justify in out

"Nové tresty sú v porovnaní so slovenskými oveľa prísnejšie. Po novom sa za trestný čin považuje jazda pod vplyvom alkoholu nad 0,5 promile a hrozí za to až dvojročné väzenie," konkretizovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Ak opitý vodič spôsobí v dôsledku nehody vážne zranenia, hrozí mu väzenie až na tri roky, v prípade smrti dva až osem rokov. Na alkohol si musia dať pozor aj cyklisti, tým hrozí pokuta, a to maximálne okolo 200 eur. Slováci sa vlani v Maďarsku dopustili takmer 1700 priestupkov v cestnej doprave.

Zmenili sa aj pravidlá cestnej premávky, najmä v oblasti prepravy detí. "Jednou z najdôležitejších zmien je to, že na ceste nevhodnej na súbežnú jazdu nie je možné obísť autobus prepravujúci deti pri ich nastupovaní a vystupovaní, pokiaľ autobus stojí na ceste a má zapnuté výstražné svetelné znamenie," priblížila Baloghová.

Polícia tiež odporúča pri návšteve Maďarska venovať zvýšenú pozornosť osobným veciam a dokladom. "Príležitostných zlodejov zaujímajú predovšetkým peniaze a môžeme ich stretnúť najmä na miestach s väčším počtom ľudí... Maďarská polícia odporúča vyhýbať sa žobrákom a s neznámymi osobami nenadväzovať kontakt. Mohlo by ísť o podvodníkov," skonštatoval hovorca prezídia Michal Slivka.

V prípade núdze treba volať číslo 107 - polícia, 105 - hasiči, 104 - záchranka. Univerzálne číslo 112 platí aj v Maďarsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies