V Maďarsku klesá záujem zdravotníkov o prácu v zahraničí

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 11:55 • 2 min
V Maďarsku klesá záujem zdravotníkov o prácu v zahraničí

BUDAPEŠŤ - Počet maďarských lekárov, ktorí chcú odísť pracovať do zahraničia, postupne klesá.

slovakia

left justify in out

Svedčí o tom skutočnosť, že potrebné úradné potvrdenie požaduje stále menej lekárov, uviedol dnes štátny tajomník maďarského rezortu ľudských zdrojov Bence Rétvári.

 

Dôvodom priaznivého vývoja je podľa neho zvyšovanie miezd zdravotných pracovníkov, zavedenie programu podpory všeobecných lekárov, rozvoj zdravotníctva v hlavnom meste i mimo neho, ale aj nárast objemu financií pre zdravotníctvo.

Podobná situácia je aj u zdravotných sestier a ošetrovateľov, u ktorých zaznamenali v roku 2016 pokles záujmu o prácu v zahraničí medziročne o 15 percent.

 

Rovnaký trend sa ukazuje aj v prípade farmaceutikov a zubných lekárov, dodal Rétvári. "Pred rokom 2010 (pozn. TASR: pred nástupom druhej vlády premiéra Viktora Orbána) došlo k veľkému odčerpávaniu finančných zdrojov, odvtedy však každým rokom stúpol pomer štátnych zdrojov určených pre zdravotníctvo," zdôraznil štátny tajomník, ktorého slová citovala rozhlasová stanica InfoRádió.

 

Koncom vlaňajšieho roka spravodajský server Napi.hu uviedol, že Maďarsko bude čoskoro čeliť vážnemu nedostatku lekárov. Polovica z nich už nemá ďaleko do dôchodku, pričom takmer 20 percent už odišlo za prácou do zahraničia. Čoraz viac lekárov pracujúcich v zahraničí volí Nemecko, predtým však preferovali skôr Britániu. Dve tretiny z nich sú vo veku od 36 do 50 rokov.

 

Polovica z tých, ktorí zostali doma, má už nad 50 rokov, čo znamená, že za necelých 20 rokov odídu do dôchodku. Napi.hu označil za zarážajúce, že aj napriek nedostatku lekárov v maďarských nemocniciach tam neradi prijímajú lekárov z cudziny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies