V Maďarsku i jeho metropole padli historické denné teplotné rekordy

NETKY.SK • 29 Október 2018, 18:40 • 2 min
V Maďarsku i jeho metropole padli historické denné teplotné rekordy

BUDAPEŠŤ - Viacero teplotných rekordov hlásili v pondelok z Maďarska.

slovakia

left justify in out

V obci Kübekháza v Čongrádskej župe padol celoštátny denný teplotný rekord, ktorého nová hodnota pre 29. októbrový deň je od posledného októbrového pondelka tohto roku 27,1 stupňa Celzia.

 

Doterajšiu najvyššiu teplotu na území Maďarska namerali v tento deň v obci Szerep v Hajducko-bihárskej župe v roku 1923, keď tam ortuť teplomerov vystúpila na hodnotu 25,9 stupňa Celzia.

 

Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila Celoštátna meteorologická služba a ktoré sprostredkovala tlačová agentúra MTI.

 

V hlavnom meste Maďarska - Budapešti - padol denný teplotný rekord presne po 90 rokoch.

Kým 29. októbra 1928 tam namerali 23,5 stupňa Celzia, v pondelok tam hneď v dvoch obvodoch zaznamenali až 24,3 stupňa Celzia.

 

Maďarskí meteorológovia súčasne upozornili, že denné celoštátne teplotné maximum sa pohybovalo v pondelok okolo 24 stupňov Celzia, čo je o 11 stupňov nad hodnotami obvyklými v tomto období roka. Takéto hodnoty sú podľa nich v krajine obvyklé začiatkom júna alebo septembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies