V Maďarsku bude možné predávať tabak už iba v trafikách s koncesiou

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 09:33 • 2 min
V Maďarsku bude možné predávať tabak už iba v trafikách s koncesiou

BUDAPEŠŤ - Od dnešnej polnoci bude možné v Maďarsku predávať tabakové výrobky výhradne v obchodoch, ktoré získali štátnu koncesiu - v takzvaných národných obchodoch s tabakom, pripomenul dnes maďarský denník Népszabadság.

slovakia

left justify in out

Z doterajších 48.000 miest, kde sa tabakové výrobky doposiaľ predávali, bude podľa aktuálnych informácií neziskovej spoločnosti Národný predaj tabaku (NDN) 5200 predajní tabaku. K tomu v menších obciach pribudne v krátkom čase 1100 obchodov, ktoré na základe nespresnených podmienok dostanú povolenie na predaj tohto tovaru. 

Podľa denníka systém trafík je rozložený mimoriadne nerovnomerne, sústreďujú sa na frekventovaných miestach a niekde nemožno cigarety dostať v kilometrových okruhoch. 

Na základe rozhodnutia vládnej väčšiny v parlamente rozhodli na jar o 10-% marži pre tabakové výrobky, pričom doterajšia bola 5 až 6 %. Táto skutočnosť, ako aj štátny monopol predaja tabaku spôsobí ďalšie zdražovanie tabaku, napísalo periodikum.

Pre tabakový priemysel budú zaujímavé nadchádzajúce týždne, v ktorých sa rozhodne, či sa legálny trh s tabakovými výrobkami vplyvom nového opatrenia udrží, konštatoval Népszabadság.

Poslanci maďarského parlamentu 11. septembra 2012 rozhodli, že v Maďarsku bude od 1. júla 2013 viazaný predaj tabakových výrobkov na koncesiu. Prechodné obdobie, v ktorom mohli pôvodné miesta vypredať svoje zásoby, sa skončí dnes o polnoci.

Koncesia udelená na základe verejnej súťaže je určená na 20 rokov a nie je možné ju dediť. Súčasťou zákona je aj ustanovenie o sankciách vo výške od piatich miliónov forintov (17.551 eur) do 500 miliónov forintov (1,755 milióna eur), ktoré môže colný úrad uložiť v prípadoch, že niekto predáva tabakové výrobky bez koncesie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies