V Maďarsku blahorečili saleziána, popraveného komunistickým režimom

NETKY.SK • 19 Október 2013, 17:38 • 2 min
V Maďarsku blahorečili saleziána, popraveného komunistickým režimom

BUDAPEŠŤ - Blahorečenie je predposledný krok k vyhláseniu za svätého.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí sa dnes na Námestí sv. Štefana v Budapešti zúčastnili na slávnosti blahorečenia rehoľníka laika z katolíckeho rádu Saleziáni Don Bosca, Ištvána Sándora, ktorého bývalý komunistický režim pred 60 rokmi, 8. júna 1953, popravil za vlastizradu obesením.

Katolícka cirkev ho považuje za mučeníka.

Sándor s niekoľkými ďalšími bol odsúdený v zinscenovanom procese za údajné sprisahanie voči štátu, komunistický režim ich obvinil, že ho chceli zvrhnúť.

Kardinál Péter Erdö, ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup, zdôraznil silu Sándorovho posolstva a jeho oddanosť mládeži.

"Oslavujeme v ňom hrdinu, ktorý bol verný svojmu poslaniu saleziána, dokonca aj za cenu svojho života," povedal kardinál počas slávnostnej omše pred Bazilikou sv. Štefana. "Rešpektujeme v ňom výnimočného robotníka, ktorí učil mládež láske k práci... Stojíme s hlbokým pohnutím pred obeťou zinscenovaného procesu, ktorá bola mučená, odsúdená na smrť a popravená na základe falošného svedectva," citovala ho agentúra Associated Press.

Ištván Sándor sa narodil v roku 1914 a vlastnou profesiou bol tlačiar. Počas druhej svetovej vojny slúžil v maďarskej armáde a až po vojne, počas ktorej bol krátko v americkom zajatí, sa stal mentorom mladých mužov, o ktorých sa staral v tlačiarni rádu saleziánov.

Vo svojej vzdelávacej činnosti pokračoval aj po rozpustení väčšiny maďarských cirkevných rádov v roku 1950. Jeho nadriadení mu odporúčali, aby ušiel z Maďarska, on však prijal falošnú totožnosť a pracoval v chemickej továrni až kým ho v júli 1952 nezatkla tajná polícia vtedajšieho režimu.

Blahorečenie je predposledný krok k vyhláseniu za svätého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies