V maďarskom Heqyeshalome už nie sú utečenci, v obci pribúda Slovákov

NETKY.SK • 16 December 2015, 09:50 • 2 min
V maďarskom Heqyeshalome už nie sú utečenci, v obci pribúda Slovákov

HEGYESHALOM – Na začiatku jesene bola maďarská obec Hegyeshalom, vzdialená od Bratislavy 30 kilometrov, jedným z miest, kde mimoriadne cítili utečeneckú krízu. Pri obci táborili tisíce migrantov. "Dnes v Hegyeshalome nie sú žiadni utečenci, oni len prechádzali cez obec," potvrdila TASR Ildikó Törökné Purger z obecnej matriky.

slovakia

left justify in out

Hegyeshalom však patrí medzi prihraničné obce, kde pribúda Slovákov. "Celkovo tu žije 3585 obyvateľov, z toho je 208 Slovákov," uviedla Törökné Purger s tým, že Slováci a Maďari medzi sebou nemajú nijaké konflikty.

V základnej škole v Hegyeshalome sú dva povinné jazyky. Hlavným vyučovacím jazykom je maďarčina, druhý jazyk si deti môžu vybrať medzi anglickým a nemeckým.

 

"V škole máme 225 detí, z toho len jedno je zo Slovenska, ale jeho materinskou rečou je maďarčina," spresnila Törökné Purger s tým, že do škôlky chodí tento rok 110 detí, z toho je osem zo Slovenska.

"V materskej škole v Hegyeshalome sa hovorí po maďarsky, v jednej skupine detí sú niektoré aktivity v nemčine," dodala matrikárka.

ib vs/dem

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies